Unutarstranački izbori u SDP-u održavaju se danas diljem Hrvatske po načelu 1 član - 1 glas. Zoran Milanović ili Zlatko Komadina - nakon duge kampanje, večreas će se znati tko će biti na čelu SDP-a.


I prije otvaranja birališta na unutarstranačkim izborima u SDP-u, iz stožera Zlatka Komadine upozorili su na nepravilnosti s glasačkim kutijama te najavili da će oko toga uputiti i službeni prigovor centralnoj izbornoj komisiji. Glasovanje je u tijeku, a oba kandidata za predsjednika SDP-a obavila su svoju stranačku dužnost i glasovali su.

Vezani članci Žarko Puhovski i Lana Ružičić Puhovski za DNEVNIK.hr o Milanovićevoj izjavi: ''Svakakvih predsjednika smo vidjeli u povijesti, ali političkog idiota nismo. To je žalosna glupost'' Slika nije dostupna Komadina: U SDP-u ostajem u 'savjetodavno-borbenoj' ulozi

Članovi SDP-a danas biraju predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između dvojice kandidata, još uvijek aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića, te potpredsjednika SDP-a i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Izbori će se, sukladno statutu stranke, održati po načelu "jedan član - jedan glas", po kojemu su održani i 2012., no tada je Milanović za predsjednika potvrđen kao jedini kandidat.

Članovi stranke glasovat će na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije.

Središnja izborna komisija privremene neslužbene rezultate bi trebala objaviti u 21 sat, nakon čega se očekuju izjave dvojice kandidata.

Sve o unutarstranačkim izborima u SDP-u pratite u Vijestima Nove TV u 17h i Dnevniku u 19:15h.

Izborna kampanja u SDP-u traje još od sredine siječnja, a suparnički stožeri nerijetko su se javno služili teškim riječima, za što se Milanović ispričao na završnom skupu u četvrtak, poručivši članstvu da mu je žao ako je bilo teških riječi, te da u tome nije bilo zle namjere.

Članovima stranke Milanović je ponudio nastavak borbe s HDZ-om, poručujući kako ne namjerava odstupiti od lijevo-liberalnih vrijednosti, dok je Komadina kampanju gradio oko odnosa u stranci, obećavajući da će svi članovi biti uključeni u donošenje kadrovskih odluka, od izbornih lista do ministara i premijera.

U samoj završnici kampanje iz dvaju su tabora u javnost neslužbeno dospijevale i najave poslijeizbornih "čistki", no obojica kandidata javno su isticali da se ne namjeravaju osvećivati neistomišljenicima.