Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na slavonskim oranicama zeleno zlato.


Nekolicina entuzijasta iz vinkovačkog kraja u samo nekoliko godina razvila je posao zbog kojeg su mnogi odlazili u inozemstvo. Šparoge danas uspješno rastu u Rokovcima, Andrijaševcima, Ivankovu, Cerni. Uzgajivači zarađuju, a sezonci rade kod kuće. U berbi šparoga bila je i naša ekipa.

Vezani članci Selo bez korone - 4 Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tri sela u Hrvatskoj u koja još nije ušla korona. Doznajte koja je njihova tajna, ali i kakvu cijenu plaćaju Slika nije dostupna Hoće li ova biljka spasiti potonulo hrvatsko gospodarstvo ?

Na slavonskim oranicama - zeleno zlato. Vrijeme je za berbu šparoga.

'Svaki dan smo ovdje, padala kiša, grijalo sunce, vrijeme nije bitno', priča Sandra Bebek, beračica šparoga. Bere se i po dva puta na dan.

'Na nožu imate mjeru, prislonite uz šparogu, ona treba biti dužine 24 centimetra', objašnjava Snježana Bartulović, beračica šparoga.

Sve je počelo prije 15 godina, sa skromna tri hektara. Danas u vinkovačkom kraju šparoge rastu na 70 hektara.

'Ja sam više nego zadovoljan. Po hektaru ja mislim kad se plate radnici, kad se plati sve da može ostati jedno 60 do 70 tisuća kuna', kaže Marko Hervojević, uzgajivač šparoga.

Entuzijazam se pretvorio u biznis. Dio proizvođača udružio se, osnovao zadrugu i vlastitim novcem napravio pogon.

'Ovdje smo nabavili sortirnicu, hladnjaču i nas 10 je u toj priči s tenzijom da i s ostalim ljudima razgovaramo koji su voljni ići u ovom smjeru kojim mi idemo', kaže Mirko Bošković, upravitelj zadruge.

Posao kod kuće

Sezonske radnice koje su ranije odlazile u Njemačku, sada imaju posao kod kuće.

'Bila sam šest sezona u šparogama i sad mi je sin otvorio OPG, udružili su se zadrugari i sada radimo naše', kaže sezonska radnica Marica Burić.

Do kraja sezone kroz ovaj će pogon proći 50 tona slavonskih šparoga.

Svaka vezica ima osiguranog kupca, a na slavonskim tržnicama stoji između 20 i 25 kuna. Novih će hektara pod šparogama biti još.

'Kad dođem u Zagreb ljudi nose u Sloveniju, uglavnom, bit će tu i za izvoz', kaže Marko Hervojević, uzgajivač.
Vinkovački šparogaši poručuju - zazelenit ćemo Slavoniju.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju