Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na deponiju tvrtke Univerzal u Varaždinu Carinska uprava je provela akciju uništenja ukupno 16.420 kilograma duhanskih proizvoda, zaplijenjenih na području Carinarnica Vukovar, Slavonski Brod, Osijek, Varaždin, Koprivnica i Karlovac.


Uništeno je ukupno 55.712 šteka cigareta (11.142.400 komada različitih vrsta cigareta) i 900,72 kilograma rezanog duhana, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna.

Duhanski su proizvedi samljeveni te pretvoreni u granulat koji će se dalje koristiti kao alternativno gorivo.U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine na carinskom području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 8.239.719 komada (41.198 šteka) različitih vrsta cigareta, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 7 milijuna kuna.

To je dvostruko veća količina zaplijenjenih duhanskih proizvoda nego u istom razdoblju lani. Samo u prvih devet mjeseci ove godine, ostvareni su bolji rezultati nego tijekom cijele 2010. godine, kada je ukupno zaplijenjeno 5.827.470 komada različitih vrsta cigareta, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 5 milijuna kuna', rekao Mario Demirović iz Carinske uprave.

Vezani članci Turisti u Parizu (Foto: AFP) Planirate posjetiti Pariz, a pušač ste? Nakon ove odluke možda ćete odabrati drugu destinaciju Pušenje (Foto: Twitter) - 4 Zabrinuli se za zdravlje kada su vidjeli jezive slike prostorija u kojima su pušili

Najveće zapljene na području Carinarnice Vukovar

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine najviše je cigareta zaplijenjeno na području Carinarnice Vukovar (6.352.220 komada), Carinarnice Slavonski Brod (413.160 komada) i Carinarnice Zagreb (337.161 komada cigareta).

Ministarstvo financija RH, Carinska uprava, provodi nadzor nad proizvodnjom, prometom i prodajom duhanskih proizvoda na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske, sukladno odredbama Zakona o carinskoj službi i Zakona o trošarinama.

Duhanski proizvodi koji su proizvedeni i pušteni u potrošnju na području Republike Hrvatske, moraju biti označeni duhanskim markicama Ministarstva financija, koje uz tekst Republika Hrvatska - Ministarstvo financija“ moraju imati naznačenu slovnu oznaku serije, broj, a za cigarete i maloprodajnu cijenu. Duhanski proizvodi koji nisu označeni markicama na propisani način, smatraju se proizvodima na koje nije obračunata i plaćena trošarina te se njihovo puštanje u potrošnju, kupovina i posjedovanje smatraju protuzakonitima. (Hina)