Nažalost tužna vijest stigla je u poslijepodnevnim satima iz bolnice u Gospiću. Unatoč naporima liječnika, trudnica koju su s Plješevice spasili policajci izgubila je dijete.

Galerija


Iz policije još jednom apeliraju na nevladine udruge koje surađuju s migrantima da ih upoznaju s pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku, upozore na rizik i pogibeljnost ovakvih puteva te da ih odvrate od takvog nauma. U želji da se domognu Europe, u ilegalnim prelascima migranti ne posustaju, unatoč lošim vremenskim uvjetima.

Vezani članci Vozili kombi pun migranata i bježali od policije 02 Luda potjera u Slavoniji: Kombi pun migranata bježao hrpi policajaca preko dvije županije Darko Milinović i Nina Obuljen Koržinek VIDEO Milinovića nisu pozvali na otvorenje spomenika Tesli, ali to ga nije spriječilo da se pojavi. Pogledajte kako je protekao razgovor s ministricom

U posljednji trenutak stigao je spas za 15 migranata među kojima je bilo djece te dvije trudnice u visokom stupnju trudnoće.

''Djeca su bila dosta promrzla, bili su gladni, žedni. Bilo je 50 cm snijega. Nije bilo prohodno, znači sama naša težina plus težina osoba koje smo nosili. Bili su jako teški uvjeti'', rekao je Mladen Tomić iz granične policije Korenica.

U trosatnoj akciji spašavanja sudjelovao je i Marin. ''Teško je. Osjećaji se skupe. Odmah kao što sam i sam otac pomisliš na svoje dijete, što bi bilo da je tvoje dijete u tom snijegu, promrzlo. Uzmeš i ne razmišljaš, ideš, uzmeš ga i samo spašavaš život djeteta i to je to'', priča Marin Posavac iz granične policije Korenica.

Osim granične policije u pomoć su priskočili i pripadnici osječke specijalne policije kao i jedan pitomac s policijske akademije. Prvi čovjek koreničke granične policije zadovoljan dobro odrađenim poslom.

''Jako sam sretan i ponosan rukovoditelj koji rukovodi s više stotina policijskih službenika koji imaju srce'', kaže načelnik Goran Matijević.

No da bi uopće došli do migranata policiji je pomogao i Miroslav Radeljka koji je raščistio snijeg: ''Gadno je bilo za vidjeti, gadno je bilo za vidjeti budući da su bila mala djeca u pitanju. Ružno je bilo''.

Na 1200 metara nadmorske visine svakog dana više stotina policajaca čuva hrvatsku granicu. Samo u prošloj godini nelegalno je pokušalo ući u hrvatsku više od 8200 migranata. Bilo sunce, kiša ili snijeg hrvatski policajci u zaštiti granice ništa ne prepuštaju slučaju.

''Veliki dio puta se ne može obići autom. Ostalo sve, šumski dio, obilazimo pješice. Tako većinu smo u pješačkim ophodnjama, obilazimo teren s ciljem uočavanja osoba kojima je zaista potrebna pomoć'', objašnjava Mladen Tomić iz granične policije.

Kako je skupina migranata s početka priče ilegalno prešla granicu, iz policije apeliraju na udruge koje svakodnevno rade s migrantima: ''Poruka nevladinim udrugama koji su u kontaktu s migrantima jest da ne šalju ljude u smrt, u jake nepristupačne terene.''

14 spašenih migranata zatražilo je međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr