Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prelazili Plješevicu

Migranti kolabirali od hladnoće i umora: Više djece i dvije trudnice prevezli u gospićku bolnicu, policajci ih nosili kroz snijeg

Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 2
Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 2 MUP
Aktualno Galerija Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 7 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 7 Foto: MUP Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: Arhiva/MUP) - 6 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: Arhiva/MUP) - 6 Foto: Arhiva/MUP Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 5 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 5 Foto: MUP Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 4 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 4 Foto: MUP +2 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 3 Galerija 1/7 >>
Na objedinjeni hitni bolnički prijem gospićke bolnice u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice u visokom stupnju trudnoće, rekla nam je ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Sedmero djece migranata koji su s roditeljima u utorak iz BiH krenuli pješice preko planine Plješevice pretrpjelo je ozebline, a nekoliko je njih i kolabiralo od dehidracije i iscrpljenosti te su u utorak navečer dovezeni u Opću bolnicu Gospić.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Kako je za DNEVNIK.hr rekla ravnateljica OB Gospić mr. dr. med. Sandra Čubelić, na objedinjeni hitni bolnički prijem u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice, koje su zadržane u bolnici.

"Djeca su pregledana, rehidrirana i utopljena te iza ponoći s još dvije žene predana policiji na daljnje postupanje. Dvije žene, obje u visokoj trudnoći, još će danas ostati u bolnici", kazala je dr. Čubelić.

Policajci i specijalci djecu i žene nosili kroz visoki snijeg 

Kako je u srijedu ujutro priopćio MUP, policajci Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije u utorak su na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama, uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta, koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu iz BiH, stoji u priopćenju.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policajci su djecu starosti od jedne do deset godina, kao i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije su žene zadržane na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije, gdje je u tijeku utvrđivanje njihova identiteta te daljnje postupanje.

"Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske. I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata", poručili su iz MUP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene