Na objedinjeni hitni bolnički prijem gospićke bolnice u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice u visokom stupnju trudnoće, rekla nam je ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Galerija Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 7 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: Arhiva/MUP) - 6 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 5 +3 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: MUP) - 4

Sedmero djece migranata koji su s roditeljima u utorak iz BiH krenuli pješice preko planine Plješevice pretrpjelo je ozebline, a nekoliko je njih i kolabiralo od dehidracije i iscrpljenosti te su u utorak navečer dovezeni u Opću bolnicu Gospić.

Vezani članci Ilustracija Strah od ruskog i kineskog utjecaja raste, EU smišlja kako ''začepiti'' migracijske rupe Ilustracija (Foto: AFP) Novi plan za zapadni Balkan: "Frontex će se moći rasporediti na granice između država"

Kako je za DNEVNIK.hr rekla ravnateljica OB Gospić mr. dr. med. Sandra Čubelić, na objedinjeni hitni bolnički prijem u utorak navečer dovezene su četiri žene sa sedmero djece u dobi od jedne do 10 godina. Među ženama su i dvije trudnice, koje su zadržane u bolnici.

"Djeca su pregledana, rehidrirana i utopljena te iza ponoći s još dvije žene predana policiji na daljnje postupanje. Dvije žene, obje u visokoj trudnoći, još će danas ostati u bolnici", kazala je dr. Čubelić.

Policajci i specijalci djecu i žene nosili kroz visoki snijeg 

Kako je u srijedu ujutro priopćio MUP, policajci Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije u utorak su na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama, uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta, koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu iz BiH, stoji u priopćenju.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policajci su djecu starosti od jedne do deset godina, kao i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije su žene zadržane na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije, gdje je u tijeku utvrđivanje njihova identiteta te daljnje postupanje.

"Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske. I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata", poručili su iz MUP-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju