Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željko Nimac otišao je u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne od tri i pol godine. Ništa ne bi bilo čudno da njegova priča ne pokazuje sav apsurd hrvatskog pravosuđa.


Prije šest godina osumnjičen je za pljačku dvije pošte, osuđen je iako nije pronađen nikakav dokaz protiv njega, a i sudski vještaci su utvrdili kako na snimci pljačke nije on nego nepoznati muškarac. Pljačkaš je niži čak 12 centimetara.

Vezani članci Nikola Grmoja Grmoja o pravosuđu: ''Povjerenje u državne institucije i pravnu državu topi se kao polarna kapa na Arktiku'' Stravično ubojstvo u Splitu Jednom od ubijenih prije dva mjeseca pronađeni heroin i vaga. Pogledajte zašto nije završio ni u pritvoru

'Apsolutno isključujemo mogućnost da bi okrivljenik Nimac bio počinitelj', rekao je sudski vještak Vojin Maštruko.

No za sud to nije imalo težinu. Na mjestu pljačke nisu pronađeni nikakvi dokazi. Za policiju su ključnu težinu imali iskazi svjedokinja koji su dvaput mijenjani. Sud je Nimčev alibi odbacio. Za sud je sve po zakonu.

>> Dokazi zanemareni, nevin osuđen na 3 i pol godine zatvora

'Mišljenje vještaka ne znači da ono ima veću težinu u odnosu na neke druge dokaze kao što su iskazi svjedoka', izjavio je sudac Krešimir Devčić.

Nimac se nada obnovi postupka - njegov odvjetnik probat će novim vještačenjem snimke uz najnoviji softver dokazati da je u Remetincu zatvoren krivi - nedužan čovjek. Pravdu će bude li trebalo potražiti i na sudu u Strasbourgu. No tko će mu vratiti izgubljeni ugled i godine provedene iza rešetaka? 

Više u video prilogu.