Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna je to od najgorih noćnih mora koja se nažalost 50-godišnjem invalidu domovinskog rata i ostvarila. Naime, Željko Nimac osuđen je na 3 i pol godine zatvora za zločin kojeg nije počinio.


Priveden je na ispitivanje u policiju zbog krađe oružja, a osuđen za pljačke čak šest pošti. Sudska trakavica u kojoj je on pokušavao dokazati svoju nevinost završila je pravomoćnom presudom po kojoj Željko tri i pol godine mora provesti iza rešetaka. Njegovu priču donosi magazin Provjereno.

Vezani članci Provjereno: Seoske žene - 2 One su internetska senzacija, a dočekat će vas rakijom i masnim bećarcima: "'Vako kad mi pjevamo, sve mi štima. Odozgora do dole" Nadbiskup mons. Mate Uzinić i Ana Malbaša - 1 EKSKLUZIVNO Nadbiskup Uzinić o homoseksualnosti, mlaćenju migranata i zašto ga je bilo sram što je čovjek: "Ugled Crkve bio je ispred žrtava"

'Nisam mogao vjerovati tako nešto, mislio sam da je to neka njihova policijska podvala. Međutim kad je rekao da sam uhapšen nazvao sam suprugu i angažirao odvjetnika. Kad je došao odvjetnik odmah su mi skinuli 4 pošte na dvije,' prisjeća se Željko.

Vrteći film unazad 50-godišnji Željko ne može se oteti dojmu da je samo broj u postotku riješenih slučajeva.Policajac koji je pod svaku cijenu htio uloviti pljačkaša, tvrdi, odigrao je ključnu ulogu u istrazi.

'Tog policajca koji je prijetio da ce mi smjestiti nikad u životu nisam sreo. Doista ne znam koji je razlog takvim reakcijama,' objašnjava.

'Meni rekao: ˝Gospođo draga, koliki nevini su osuđeni i odleže. Tužite državu.˝ Nisam mogla vjerovati da tako nešto postoji, otišla sam u šoku', komentira ponašanje policajca Željkova supruga.

Željko je vjerovao u pravnu državu. Smatrao je da ako nije kriv, neće odgovarati. I video nadzor, mislio je, ide mu u korist. Ali u stvarnom životu, u našoj državi, to izgleda ne ide tako.

Svjedokinje na temelju čijih je iskaza osuđen prvo nisu bile sigurne je li to on. Potom su na sudu promijenile mišljenje. Njegovi alibiji - supruga i kuma kod koje je bio u posjetu u bolnici za vrijeme jedne od pljački - ocijenjeni su pristranima.

Općinski, pa županijski i na kraju, nakon 6 mučnih godina, Vrhovni sud potvrdio je presudu: Željko Nimac je kriv. Na temelju iskaza svjedokinja, ne uzimajući u obzir snimku video nadzora koja je snimila pljačkaša.

4. studenog ipak ide u zatvor. Je li moguće da nevin čovjek 3 i pol godine svog života provede iza zatvorskih rešetaka? Teoretski je jer ljudi griješe.

A suci, istražitelji i svjedokinje samo su ljudi. Psihologija žrtve kaže da one podsvjesno žele kazniti krivca. Toliko da ponekad upru prstom možda i u krivu osobu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju