Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dnevnik Nove TV pokrenuo je, uz Želimo znati, još jednu akciju - Bolja Hrvatska.


Svakoga tjedna donosit ćemo priče o mladim, talentiranim, uspješnim ljudima koji su budućnost ove zemlje, o ljudima koji se nisu prepustili sudbini, već znanjem, trudom i voljom hrabro gaze naprijed, ruše prepreke i stvaraju bolju Hrvatsku.

Vezani članci Veliki kalibar Puška velikog kalibra protresla joj cijelo tijelo, a usporena snimka postala je hit Slika nije dostupna 'Ljubav je kemija, seks je fizika!'

Zagrepčanka, 18-godišnja Una Pale jedna je od njih. Maturantica zagrebačke XV. gimnazije osvojila je prvo mjesto na smotri mladih znanstvenika i to radom 'vodeni svjetlovod'. Time je Una dovršila posao koji je prije 200 godina započeo švicarski fizičar Jean-Daniel Colladon! No, fizika je tek dio Unina svijeta. Kada nije u laboratoriju, svira harfu, uči strane jezike, a energiju troši irskim plesom.

Osoba koja spaja ostale

Vrijedna, odana, posebna, otkačena, četiri su pridjeva kojom njeni kolege iz razreda opisuju Unu Pale. Fizika, kao predmet kojeg se mnogi žele što bezbolnije riješiti, njoj je u krvi od malena. 'Nekako mi je fizika bila više praktična pa mi se svidjela. Onda sam bila na državnom natjecanju u osnovnoj, pa sam se odlučila za MIOC', opisuje ljubav prema fizici mlada Pale koja je gomilala nagrade, medalje zlatnog sjaja. Spoj kreativnosti i znanja na police je stavio još jednu i to sa smotre mladih znanstvenika. Formulom i dozom magije pokazala je kako se mlaz vode ponaša kao svjetlovod.

'Imamo crni dio mlaza što znači da je svjetlost unutar vode i ne izlazi van da bi je vidjeli. Tek kasnije vidimo da je crveno, da se mlaz počeo raspadati i svjetlost izlazi van i ulazi u naše oko. Ovaj dio više nije svjetlovod nego svjetlost izlazi van', objasnila je svoj uspjeh Pale. Ljubav prema prirodnim znanostima izroni svaki dan. U istraživačkom laboratoriju s prijateljima provede po nekoliko sati.

Radom 'vodeni svjetlovod', Una je dovršila posao koji je prije 200 godina započeo švicarski fizičar Jean-Daniel Colladon

'Bilo kakve grupne aktivnosti, bilo da sjedimo u društvu vani ili da idemo raditi na nekom projektu, Una to organizira', objašnjava Unin kolega Toni, a atmosferu u laboratoriju opisuju druge kolege. 'Tu jedemo i živimo i svašta radimo, imamo mikrovalnu, hladnjak, rešo. Donijeli smo čak i biljku da nam bude ugodnije', objašnjavaju kolege, a upravo je Una ta koja spaja sve. 'Uvijek unosi vedrinu kad god se pojavi', kaže Katja.

Harfa i irski ples

Una je posebnu vezu stvorila i s harfom. Po njezinim žicama prebire već tri godine. Nakon harfe, vrijeme je za drugu, potpunu drugačiju glazbu. Una odlazi na tečaj irskog plesa.  'Sve je zanima i mislim da joj 24 sata nisu dovoljna da stigne sve što bi željela', opisuje Unu njena razrednica prof. Jelenka Anić, a Una potvrđuje njenu tvrdnju. Jer, nakon opisanog dana, uslijedilo je još učenje njemačkog jezika.