Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina"

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 4 Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 3 Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 2 Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 1 Galerija 1/7 >>
Petar Čop osvojio je četiri zlatne medalje za svoju tjesteninu, a tek mu je 18 godina i ima dijagnozu autizma. On je doista Bolja Hrvatska, a njegovu priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Petar Čop ima tek 18 godina i dijagnozu autizma, a radi domaću tjesteninu koja je osvojila čak četiri zlatne medalje. Da sve bude još bolje, ni on ni njegovi roditelji prije godinu dana o proizvodnji tjestenine nisu znali ama baš ništa.

"Nije teško. Lagano mi je, sve mogu napraviti što treba", kaže Petar o svom poslu.

Ni autizam nije prepreka kad nešto želiš i kad imaš mamu poput Snježane, mamu koja se nogama i rukama bori za svoje dijete.

"On je dijete koje ne voli puno pričati, ali voli puno raditi. I vi njemu samo pokažete, ne riječima, nego baš pokazati i riječima. On će to kopirati bez problema", objasnila je Snježana Čop, Petrova majka.

Pročitajte i ovo Galešnjak - otočić ljubavi - 2 Specifičnog je oblika Neugodno iznenađenje na svjetski poznatom hrvatskom otoku: U sve su se uključili policija i DORH

Petar radi sam, sam i važe te pakira. Da bi to mogao raditi, njegovi su roditelji digli kredit i uredili mali pogon. Tek su krenuli, pa još ne znaju i hoće li biti isplativo.

"To će pokazati vrijeme. Mi smo razmišljali tako da dijete nema prekid. Poslije škole kad je ovako već sve išlo, sad da završi na burzi, to ne bi imalo smisla. Možda nekome bi, ali nama ne bi", rekla je Snježana.

O proizvodnji tjestenine nisu znali ništa, ali stručni su im ljudi pomogli. Nisu, kaže Petrova majka, htjeli uzeti novac ni za gorivo, pa ni kavu: "Za nula kuna zato što znaju cijelu priču o Petru i žive s Petrom. Gospodin Franjo Klarić iz Zagreba, glavni tehnolog, došao je ovamo sa svojim suradnicima i učio nas.''

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece"

Pročitajte i ovo Uloga društvenih mreža - 1 Izbori su sve bliže Kupuju se Vijetnamci i vrijeđa opozicija, a što o kampanji na društvenim mrežama kažu glasači? "To nije politika, to je onda zabava"

Petrovi roditelji htjeli su povući poticaj za samozapošljavanje za osobe s invaliditetom

"Da biste povukli mjere za samozapošljavanje, morate imati firmu, obrt ili što god na sebi. Ja sad pitam kao roditelj - tko bi to od roditelja stavio firmu u današnjoj administraciji na vlastito dijete s autizmom? Ma i s teškoćama", pita se Petrova majka, pa su obrt otvorili na svoje ime.

Kad Petar nije u pogonu, on je u školskom vrtu. Ide u Prirodoslovnu školu za vrtlara. 

"Takvo se dijete rađa valjda jedanput u tisuću godina. Stvarno, imati takve razvijene radne navike, ništa mu nije teško, sve hoće i stvarno je vrijedan", istaknula je Svjetlana Rogoz Klasan, Petrova profesorica poljoprivredne grupe predmeta.

Petrova priča rezultat je rada cijele zajednice oko Petra i pokazatelj je kako se može.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene