Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREZ!

"To nije lijek za gubitak kilograma": Stručnjaci upozoravaju na novu pošast pogrešnog korištenja lijekova

Aktualno Galerija Lijekovi: Ilustracija - 2 Lijekovi: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi: Ilustracija - 1 Lijekovi: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zrinka Mach Zrinka Mach Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi: Ilustracija - 3 Lijekovi: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pretilost: Ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Antibiotici na svoju ruku, tableta za proljev umjesto mamurluka i po najnovijem - lijek za dijabetes za skidanje kilograma. Lijekovi za potpuno "pogrešne" dijagnoze uzimaju maha.

Preko lijeka za dijabetes do manje kilograma najnovija je pošast u ljekarnama.

"Zaista je modni hit, riječ je vjerojatno o našoj želji da brzo smršavimo bez puno muke. Ako dođe do nestašice, što bi se moglo dogoditi, a u susjednoj državi već jest, osobe koje imaju problem sa šećernom bolešću mogu ostati bez njega", upozorila je Zrinka Mach iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Recept za "čudesni" lijek izdaje se po preporuci internista ili endokrinologa. Učinak lijeka procjenjuje se za šest mjeseci. Na razini Europe trenutno su tri takva odobrena lijeka, u Hrvatskoj dva. Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a kaže da su ti lijekovi odobreni za primjenu u odraslih bolesnika za dijabetes tipa 2, ali nisu za kontrolu tjelesne težine.

U svijetu je postao popularan i zbog nagađanja da ga za gubitak kilograma koriste zvijezde poput Kim Kardashian. U Hrvatskoj mu je cijena uz privatni recept oko 700 kuna, a primjenjuje se kao tableta ili injekcijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 ZDRAVSTVENA (NE)PISMENOST Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga''

Ne postoji "čarobni lijek"

"Taj lijek je pokazao izrazitu učinkovitost u liječenju šećerne bolesti, ima dobar učinak na regulaciju tjelesne mase, u smislu mršavljenja, usporava pražnjenje želuca, povećava osjećaj sitosti i smanjuje osjećaj gladi, izrazito je učinkovit za smanjenje tjelesne mase, ali je za to dozvoljen samo u Americi, a još uvijek se čeka odobrenje europske agencije", pojašnjava Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

I taj lijek, kao i svaki, ima svoje nuspojave i zato ga je važno koristiti tek uz preporuku liječnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast oboljelih Ova bolest pacijentima prosječno uzme 8 i pol godina života: Šokantan je broj neotkrivenih slučajeva

Pročitajte i ovo Dijabetes, ilustracija pred povjerenstvom HZZO će ponovno odlučivati o lijeku koji dijabetičarima spašava život: Peticiju potpisalo 50 tisuća ljudi

"To nije lijek za gubitak tri do pet kila nego primarno lijek za liječenje šećerne bolesti tipa 2. A kad govorimo općenito o lijekovima za gubitak tjelesne mase, oni koji trebaju skinuti dvije, tri kile moraju se posvetiti nefarmakološkim mjerama liječenja", rekao je Rahelić.

Bez zdrave prehrane i redovite tjelovježbe teško se postižu rezultati jer nema "čarobnog lijeka" za zdrav život.

Više o novoj pošasti uzimanja lijeka za pogrešne dijagnoze pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene