Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIVE DEKLARACIJE, UVREDE...

Reporterka Provjerenog istražila je što se krije iza tvrtke koja prodaje dodatke prehrani. Poslušajte i kako se obraćaju kupcima: "Znaš šta, stara, goni se u tri k****"

Provjereno: Prodaja suplemenata - 6
Provjereno: Prodaja suplemenata - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Provjereno: Svjedokinja Provjereno: Svjedokinja Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Prodaja suplemenata - 2 Provjereno: Prodaja suplemenata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Prodaja suplemenata - 3 Provjereno: Prodaja suplemenata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Prodaja suplemenata - 4 Provjereno: Prodaja suplemenata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Provjereno: Prodaja suplemenata - 5 Galerija 1/11 >>
Kupcima navode da će ih njihovi proizvodi izliječiti, što po zakonu ne smiju. Na istim tim proizvodima deklaracije su pogrešne. Sastav - također. A nisu ni jeftini. Kad im se kupac na to požali, djelatnici call centra izvrijeđaju ih. I sve to odvija se oko emisije o zdravlju pod imenom Zdrava jabuka, koja pak reklamira dodatke prehrani po mnogim lokalnim televizijama.

Reporterka Provjerenog Ana Malbaša naručila je proizvode o kojima je riječ. Ne samo da je dobila pogrešne savjete već je neke proizvode odnijela na analizu, i to kako bi saznala sadrže li ti proizvodi uistinu ono što im piše na pakiranjima.

Sa svim tim suočila je i vlasnika tvrtke, Slovenca koji na godinu zarađuje milijune, a u Hrvatskoj posluje već godinama.

"Dobro večer, poštovanje… Izvolite."

"Htjela sam… za reumu, za išijase. Koliko bi došla para jedna? Ako to nije skupo… I ono što imam oduzima mi 300 kuna od mirovine… Ima lopova na sve strane."

"Ne razumijem vas, gospođo, je li pričate vi hrvatski ili koji jezik vi pričate? Pa kaj ste došli tu nas za... Znaš šta, stara, goni se u tri k****, je l' ti jasno?!"

Ne radi se o šali - upravo tako se u jednoj tvrtki stare, nemoćne i bolesne nagovara da kupe dodatke prehrani. A kad ne uspiju u količini koju je zamislio, i šef zaposlenike, kažu, počasti kojom psovkom.

Deseci tisuća poziva

Proizvodi koje nude ne mogu se kupiti u ljekarni. Ne mogu ni u trgovini, već samo putem interneta ili pozivom u call centar. Ljudi zovu, raspituju se... Deseci tisuća njih, diljem Hrvatske.

Govore im da ne slušaju svoje doktore, već samo jednog, koji je s njima surađivao. Naime, već četiri godine na regionalnim televizijama u Hrvatskoj emitira se emisija Zdrava jabuka. Proizvode gledateljima nudi prodajni predstavnik Emil Pavić. Sve donedavno s njima je bio i liječnik Milan Pavlović, specijalist opće kirurgije i urologije.  

Kako funkcionira tvrtka koja se reklamira putem popularne TV emisije, ekipi Provjerenog ispričalo je više osoba dobro upoznatih s njihovim radom.

Zbog straha da bi javni istup mogao ugroziti njihovu sigurnost, većina je odbila govoriti pred kamerama. Ipak, dva svjedoka pristaju govoriti, ali tajnog identiteta.

"To je slovenska firma koja se bavi prodajom lijekova na biljnoj bazi", potvrdili su za Provjereno te dodali da "to na taj način komuniciraju s ljudima".

U pitanju su dodaci prehrani, no u većini slučajeva kupcima se kaže da su to proizvodi koji će ih izliječiti.

Kad kupe proizvod, osobni podaci im se upisuju u sustav.

Na njihovoj web-stranici nudi se pregršt proizvoda – od onih za koje tvrde da pomažu jetri, želucu, kostima, zglobovima, imunitetu, erekciji, mršavljenju… Cijena jedne bočice s kapsulama kreće se između 300 i 500 kuna.  

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo reporterka Provjerenog pokušala je doznati što su uopće dodaci prehrani.

"To je zabranjeno"

U HZZJ-u pojašnjavaju da dodaci prehrani ne smiju imati apsolutno nikakve izjave koje su vezane niti uz bolest, niti uz simptome, niti uz liječenje.

"Dakle, bilo kakve izjave tog tipa su zabranjene jer se one smatraju medicinskim izjavama i podliježu Zakonom o lijekovima", ističu.

No, upravo se korisnike u Zdravoj jabuci navodi na zaključke da će ih dodaci prehrani izliječiti, što dokazuju i snimke razgovora.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb - 3 donosi provjereno Što se to zataškava u KBC-u Zagreb? "Najviše me boli što nismo dobili priliku oprostiti se od svoje majke"

Pročitajte i ovo Provjereno: Život u kamperu - 7 PROVJERENO Jutra kakva su mnogima samo san, njih dvoje odlučili su živjeti: Imali su malu pomoć prijatelja i samo jednu nit vodilju...

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" utvrdili su da neki proizvodi nemaju odgovarajuće deklaracije. 

Ekipa Provjerenog otišla je pred tvrtku točno na dan kada su izvori kazali da se donosi mjesečni bonus. Snimili su vlasnika i više radnika kako unose i iznose neke kutije i papire.

Zvali su ga i suočili sa saznanjima o njegovim proizvodima i načinu poslovanja. Poručio je sljedeće: "Ne želim više s vama razgovarati. Nemojte me zvati!"

Reporterka Provjerenog pitala je Ministarstvo zdravstva ima li tvrtka Premium Marketing Services odobrenje za rad u Hrvatskoj. Odgovor nije dobila.

Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijavljuju se nuspojave od dodataka prehrani. Takvih prijava za proizvode koji se emitiraju u emisiji Zdrava jabuka nije bilo. Upit je upućen i sanitarnoj inspekciji. Ni ondje nije bilo prijava.

Iz Porezne uprave su se pozvali na poreznu tajnu. Ali više tajna nije da je u Zdravoj jabuci, emisiji koja promovira zdravlje, zapravo puno toga - trulo.

Više pogledajte u videoprilogu. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene