Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast oboljelih

Ova bolest pacijentima prosječno uzme 8 i pol godina života: Šokantan je broj neotkrivenih slučajeva

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dijabetes u današnje vrijeme predstavlja sve ozbiljniju prijetnju za zdravlje i dobrobit sve većeg broja ljudi. Samim time, ova bolest jedan je od najznačajnijih javnozdravstvenih problema suvremenog društva, gdje je broj oboljelih u stalnom porastu.

Samo u Europi u 2021. godini registrirano je 61 milijun osoba s dijagnozom dijabetesa, od kojih čak jedan milijun umire od posljedica te bolesti na godišnjoj razini, a procjene govore da osoba koja boluje od dijabetesa prosječno izgubi 8,5 godina života.

U Republici Hrvatskoj, u 2021. godini registrirano je 327.785 osoba s dijabetesom dok se smatra da je još oko 200.000 neotkrivenih slučajeva.

Pročitajte i ovo Dijabetes, ilustracija pred povjerenstvom HZZO će ponovno odlučivati o lijeku koji dijabetičarima spašava život: Peticiju potpisalo 50 tisuća ljudi

Komentirajući posljednje podatke za Republiku Hrvatsku i globalno, prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković, predsjednica Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM), naglasila je da je dijabetes skočio s osmog na treće mjesto po stopi smrtnosti, što dokazuje činjenicu da se ova bolest naziva još i globalnom epidemijom. Pojasnila je i što je stadij koji prethodi njegovu razvoju.

“Predijabetes predstavlja stanje u kojem postoji poremećena regulacija šećera u krvi, ali vrijednosti nisu toliko visoke da bi se zadovoljili kriteriji za postavljanje dijagnoze dijabetesa. Čak do 70 posto osoba s predijabetesom, s vremenom, razvije dijabetes.”

Ilustracija Dijabetes, ilustracija (Foto: Getty Images)

Stanje predijabetesa ne pokazuje nikakve simptome, a čak devet od deset osoba s predijabetesom nije ni svjesno svog stanja. “I to je najveći problem, simptoma nema, a rizične osobe nisu svjesne da kontrolirajući šećer u krvi mogu napraviti prekretnicu u kvaliteti i duljini trajanja života.”

Osobe starije od 45 godina, s pretjeranom tjelesnom težinom i pretile osobe, osobe koje imaju sedentarni način života s manjkom tjelesne aktivnosti, osobe koje imaju u obitelji dijabetes, oni koji imaju povišen krvni tlak kao i žene koje imaju gestacijski dijabetes imaju veći rizik za razvoj predijabetesa, a kasnije dijabetesa.

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola protive se izmjeni zakona Udruga protiv novog zakona: "Od straha da će ostati bez vozačke oboljeli bi mogli prestati ići kod liječnika"

Slijedom navedenog, prevencija i rano otkrivanje ove bolesti dobiva na sve većoj važnosti. “Probir na dijabetes u općoj populaciji treba početi u dobi od 45 godina, a ako je nalaz uredan razumno je ponavljati ga svake tri godine,” upozorila je.

Pročitajte i ovo Ivona Poljak Zahvaća 500.000 građana Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor”

Promjena načina života je velika prekretnica u prevenciji predijabetesa i dijabetesa i nikada nije kasno učiniti promjenu. U želji za gubitkom pretjerane tjelesne težine, liječnica savjetuje izbjegavanje "modernih i brzih" dijeta kojima se postiže mršavljenje, a nema puno dokaza da se tim dijetama dugoročno može i održati postignuta tjelesna težina.

Rješenje je u cjeloživotnoj promjeni načinom prehrane. Tjelesna aktivnost, kao i zdrav način prehrane svakako su najbolji početak za ublažavanje posljedica bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene