Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Trend mršavljenja pomoću injekcija lijeka na bazi semaglutida, koji suzbija osjećaj gladi, zahvatio je i Hrvatsku.


Kako svjedoče ljekarnici, iako je riječ o lijeku na recept namijenjenom smanjenju zdravstvenih tegoba pacijenata s dijabetesom, Hrvatice s kojim kilogramom viška nalaze načina da dođu do recepta iz privatnih klinika te, uz plaćanje oko 1000 kuna, dobivaju mjesečne doze injekcija.

Koriste se jednom tjedno te, prema dosadašnjim podacima, nemaju snažne nuspojave.

Trend su snažno promovirale poznate osobe iz svjetskog šoubiznisa, no zbog pravnog upozorenja pristiglog iz farmaceutske industrije ime lijeka ne smije se spomenuti.

Na tržištu se nalazi još jedan lijek s istom djelatnom tvari. Oba se izdaju isključivo na recept i trebali bi ih propisivati samo endokrinolozi i internisti uz indikacije, no činjenica je da se u najvećoj mjeri koriste za regulaciju tjelesne težine, piše Jutarnji list.

Ilustracija "Prestanite ga uzimati!": Lijek protiv suhog kašlja povlači se s tržišta, opasan je po zdravlje

Ilustracija "Ovo što radite je opasno": Zbog porasta oboljele djece od strepa A roditelji napravili kaos na tržištu lijekova

Lijekove je registrirala i odobrila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a nalaze se i na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Imaju učinak smanjenja apetita.

Iz Ljekarničke komore doznaje se pak da je pomama za lijekom ogromna i da ona nikako ne odgovara broju i indikacijama osoba sa šećernom bolešću.

Svjedoče kako osobe koje odlaze na tretman estetskom kirurgu ili, primjerice, privatnom dermatologu, bez problema dobiju recept za lijek i koriste ga bez nadzora, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju