Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović neće ići s premijerom Andrejem Plenkovićem u New York na Opću skupštinu UN-a, doznaje se od visoko pozicioniranog izvora u Uredu predsjednice.


Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je premijeru Andreju Plenkoviću odlučila prepustiti da održi govor na Općoj skupštini UN-a. Žao joj je što neće biti na nekim bilateralama, no u SAD će, odlučila je, otići nakon puta u Rusiju i tada ce im prenijeti poruke iz Moskve, doznaje se od visoko pozicioniranog izvora u Uredu predsjednice.

Vezani članci Prof. dr. sc. Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Politički analitičar o Grabar-Kitarović: "Nije iznesena niti jedna prava poruka. Hvali se promjenama, a ljudi te promjene ne vide" Predsjednica Grabar-Kitarović objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Iz rodnog mjesta Predsjednice stižu reakcije: "Za ovo što je danas, trebalo je biti snalažljiv i dobro odgojen"

Predsjednica će se u narednom razdoblju fokusirati na odnose s BiH i Srbijom i potencijalni posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Taj posjet, doznaje se u Uredu predsjednice, mora biti sadržajan, a ne protokolaran. Tražit će da se riješe otvorena pitanja, s naglaskom na nestale i srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Predsjednica će, kako doznajemo iz našeg izvora, isto tako predložiti sastanak Vučića i hrvatskih branitelja te će tema biti i postavljanje spomen ploče u Stajčevu u Srbiji.

Nakon toga slijedi službeni posjet Rusiji, koji će, ističu u Uredu, biti delikatan zbog toga što Rusija prema Hrvatskoj ima dvoznačan stav jer smo članica EU i NATO-a. Iako Hrvatska i dalje podržava Ukrajinu, s Rusijom je potrebno stvoriti bolje odnose, jer se bez nje ne može na svjetskoj globalnoj politici.

Jedna od glavnih tema u Moskvi će biti Agrokor te pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu, a održat će se i gospodarski forum. U Rusiju će nekoliko dana ranije otputovati potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić

Visoki izvor iz Ureda predsjednice je otkrio i kako je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres telefonski razgovarao s Predsjednicom i izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH, tj. islamizacije i radikalizacije na terenu koja itekako zabrinjava čak i hrvatskog muftiju. "Na europskoj BiH se mora inzistirati", naglazio je izvor blizak Predsjednici.

Fokus u odnosima s BiH bit će na političkim reformama i izmjeni izbornog zakona, ali i  umanjenju retorike prema Hrvatskoj uključujuci oštre izjave po pitanju Pelješkog mosta.

Predsjednica će putovati i u Mađarsku, gdje će među temama biti i pitanja oko Ine i MOL-a, te u Bruxelles.

Što se tiče HOS-ove ploče u Jasenovcu Predsjednica se nada da će Vlada pronaći rješenje.