Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s predrasudama

Umjesto haljinice, dres i nogometna lopta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema pljuvanja i psovanja na igralištu, ali gruba igra je dozvoljena. Kako izgleda kad na nogometni teren istrče djevojčice s dječacima? Unatoč tome što ih omalovažavaju i podcjenjuju - one se ne daju. Svojom borbenošću brzo izbore mjesto među dečkima i čak postaju najvažniji igrači kluba.

Moje prijateljice žele biti frizerke, odvjetnice, manekenke, a ja želim biti nogometašica zato što nogomet uvijek gledam na televiziji i sviđa mi se, rekla je dvanaestogodišnja Sara Hegić, igračica NK Čulinca.

Zašto je im lopta toliko čarobna, zna najiskusnija, Marija Matuzić, poznatija kao Maca Maradona. 'Ljubav prema nogometu? Jednostavno se za to moraš roditi, to ti mora bog dat!', energično je rekla Maca Maradona ekipi magazina Provjereno.

Dok ne napune 12 godina djevojčice igraju s dečkima u istim ekipama, nakon toga u kadetskoj ženskoj ligi. Već se od malene stvaraju predrasude, lopta se daje dječacima, barbike djevojčicama, pa takve igre ne vole igrati međusobno. 'Omalovažavali su me i ja sam im dokazala da igram jednako kao i dečki, oni su malo jači, ali mogu ja s njima', kaže Sara.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Cure se ne daju zezati, brzo nađu svoje mjesto među dečkima. Sara je sada jedna od najvažnijih igračica svoga kluba. 'Ma bori se pa igra bolje skoro od nekih dečki tu, super je Sara', rekao je Damjan Zadro, suigrač iz NK Čulinca. Kako bi spriječio probleme, trener Rajko Marić razgovara s djecom. 'Skrenem pažnju da malo ipak u nekim startovima sa curama budu pažljivije, a cure normalno nabrusim tak da se i one osjećaju kao da su ono, pravi dečki', objašnjava Zadro.

Situacija u nogometu općenito je teška, u ženskom još teža. U Hrvatskoj ukupno postoji 18 klubova u kojima trenira oko 400 djevojčica. 'Imamo jako puno nadarenih, talentiranih djevojčica samo što imamo dosta slabe uvijete manje više većina klubova skoro nema nikakve uvijete', rekao je voditelj Hrvatske ženske reprezentacije do 17 godina Željko Kurevija. 'Mi igramo amaterski, ako neki klub bolje stoji, kao Osijek pa i Dinamo, cure se plaćaju, ali ne sve nego pojedine i onda često dođe do svađa', dodaje Maca Maradona.

Nažalost i u 21. stoljeću treneri se svakodnevno bore s predrasudama - nogomet mnogi smatraju muškim sportom. Roditelji i crkva ne dozvoljavaju curama da igraju nogomet. Međutim one uživaju u igri i u svom životu. Njih ne opterećuje mišljenje pojedinaca. Zašto bi se cure smjele baviti odbojkom, a ne nogometom? Sport nije rezerviran za neke, njime se trebaju baviti svi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene