Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnika na gradilištu odavno nema

Znate li što se nalazi u ovim zgradama? Dok one zjape prazne, ministarstva drugima plaćaju najam

Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izgradnja spornih zgrada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Umjesto da se koriste onime što imaju, unajmljuju tuđe, a ono što započnu često ne dovrše. Primjera kako ministarstva ne baš racionalno upravljaju novcem građana, nažalost, ne nedostaje.

Kada se još prije pet godina počelo graditi impresivno moderno zdanje pored Velesajma, mnogi su se pitali što će tamo biti. I pitaju se još uvijek. Radnika na gradilištu odavno nema, a zgrada stoji nedovršena i neiskorištena.

Pročitajte i ovo Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..." Automobil zastupnika Gordana Marasa Parkiranje na zelenoj površini Maras napao Tomaševića zbog parkirne kazne: "Bolje bi im bilo da slikaju smeće po ulici"

"Mi smo tamo trebali i to je bila moja ideja - imati najmoderniji kongresni centar u gradu Zagrebu u blizini Velesajma, koji bi se u ovom trenutku mogao koristiti i za predsjedanje Hrvatske EU-om", kaže Gordan Maras.

Projekt je počeo još za Milanovićeve vlade, a nakon promjene vlasti, tvrdi Maras, sve je stalo. Projekt vrijedan više od 30 milijuna eura trebao se sufinancirati europskim novcem. Rokovi su odavno probijeni, no ministrica Gabrijela Žalac tvrdi da ništa nije izgubljeno i novac nije propao.

"Radimo na tome s ministarstvom gospodarstva. To je sve što mogu reći", poručuje. Iz ministarstva gospodarstva kažu kako je problem nastao kada je tvrtka Zagrebgradnja obustavila radove. Na javnom natječaju je odabran novi izvođač, no bilo je i žalbi.

"Po rješavanju žalbe, postupak će se dovršiti sukladno rješenju Državne komisije i započeti sa građevinskim radovima. Dokumentacijom o nabavi predviđeni rok za dovršetak radova je 7 mjeseci od uvođenja u posao, a cijena radova bit će poznata po okončanju žalbenog postupka i odabiru izvođača radova", poruka je iz Ministarstva gospodarstva.

Maras tvrdi kako sve to predugo traje. "Onako kako sam ostavio centar prije 3 godine tako taj centar još i u ovom trenutku stoji. Znači nesposobnost ministarstva gospodarstva i Vlade RH da se to završi je nevjerojatna", siguran je.

Da je zgrada dovršena, možda se mogla koristiti za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom ili se u nju možda mogla premjestiti gruntovnica koja je izbog istog tog predsjedanja deložirana iz zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Gruntovnica je sada u privatnoj poslovnoj zgradi u kojoj ministarstvo za mjesečni najam plaća 280 tisuća kuna plus PDV.

"Ministarstvo državne imovine nije imalo na upravljanju nekretninu u vlasništvu Republike Hrvatske koja bi bila primjerena za smještaj Zemljišnoknjižnog odjela", poruka je Ministarstva pravosuđa.

Da se Zemljišnoknjižni odjel umjesto u skupu privatnu zgradu uselio u neku nekretninu u vlasništvu države, draže bi bilo i ministru financija.

"Ja uvijek normalno se zalažem za to i ponavljam još jedanput. Kad smo definirali naš originalni plan i strategiju upravljanja i smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, aktivacija državne imovine bila je jedan od integralnih dijelova", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Gruntovnica će biti podstanar sve dok se ne izgradi Trg pravde, gdje bi se trebala trajno smjestiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene