Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO ČEKA DRŽAVA?

Umire li se u Hrvatskoj dostojanstveno? Imamo samo jedan hospicij i taj ima samo 14 kreveta

Svjetski je dan palijativne skrbi, a u Zagrebu ga je obilježila udruga čiji volonteri obilaze i pomažu najtežim bolesnicima. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je i jedini hospicij u zemlji, onaj u Rijeci. Priča reporterke Srne Bijuk pokazuje umire li se u Hrvatskoj dostojanstveno.

"Tvrdim da su oni ponos Hrvatske", kazala je Gabrijela Tomazić iz Zagreba. Kada je njezina majka bila u termalnoj fazi karcinoma, upravo joj je najveća pomoć bila ona volontera. Sama više nije mogla.

"Bolest je uznapredovala. Nespavanje. Hitna, kuća, Hitna, kuća, a moraš normalno funkcionirati i raditi", kazala je Gabrijela za Dnevnik Nove TV.

Tu je uskočila Udruga La Verna i volonterka Blaga koja pruža palijativnu skrb.

"Kada krenemo kod jednog bolesnika, onda smo do kraja s njim i s njegovom obitelji. Ne mijenjamo se, ispričamo i idemo na sprovod. Poslije žalujemo s njima", rekla je volonterka Blaga Bubalo iz Udruge La Verna.

Pročitajte i ovo Izvještaj o pobačajima STATISTIKA HZJZ-A Raste li ili pada broj pobačaja u Hrvatskoj? Dnevnik Nove TV donosi detaljnu analizu

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 ZDRAVSTVENA (NE)PISMENOST Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga''

Posjećuju pacijente jednom tjedno na zagrebačkom području.

"Pričuvamo bolesnika, da pomognemo oko administrativnih poslova. Otići u ljekarnu, obaviti shopping, ili jednostavno popričati nekad s članom obitelji, nekad sa palijativnim bolesnikom", pojasnila je Kristina Jadrijović Cvrlje iz Udruge La Verna.

Jer inače je sav teret upravo na obitelji. Dio njih dobiva pomoć države preko mobilnih timova Domova zdravlja. Jedan od njih je otac Davorina Sabljića.

"Tri puta tjedno za čovjeka koji je bolestan, praktički nepokretan. Obična osoba koja nije specijalizirana to ne može raditi. Znači ili u stacionar u dom, ili ovako da je doma pa da ima njegu", rekao je za Dnevnik Nove TV Davorin Sabljić.

U Hrvatskoj samo jedan hospicij

Smještaja gotovo da i nema. U državi postoji samo jedan hospicij, onaj u Rijeci. Dostupno je 14 kreveta, a pacijentima pružaju njegu 24 sata.

"Zainteresiranost je velika. Zato imamo listu čekanja, a postoje i upiti iz drugih županija. Koji god upit dođe, mi ga realiziramo, ali uglavnom su smješteni iz Primorsko-goranske županije", rekla je Vesna Jerbić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Hospicija Marija K. Kozulić.

Ministarstvo zdravstva zato kaže da planiraju povećati broj palijativnih postelja u bolnicama i to za 30 posto.

Pročitajte i ovo Dražen Jurković - 3 Reforma obavijena velom tajni Poslodavci u zdravstvu upozoravaju na dugove: "To je kao da građanin dođe u pekaru i hoće kruh koji košta deset kuna, a on ima samo pet"

Pročitajte i ovo Irena Hrstić - 2 ČESTI SPECIJALISTIČKI PREGLEDI Liste čekanja i dalje duge, ustanove nižu dugove. Ravnateljica pulske bolnice: "Jesmo li mi bolesniji ili samo razmaženi..."

"Za sada se zapravo rješava i unaprijeđuje sustav pružanja pomoći preko mobilnih timova i koordinatora pri domovima zdravlja", pojasnila je za Dnevnik Nove TV Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva.

Palijativnu skrb pružaju i domovi za starije, u kojima živi oko dva posto umirovljenika. Najveća je zabluda da palijativnu skrb trebaju samo oni.

"Mi imamo puno mladih osoba koje, nažalost, obole od neizlječive bolesti. Kada imamo takvog bolesnika, on se nema gdje smjestiti", rekla je Blaženka Eror-Matić, predsjednica Udruge La Verna.

Svi oni zaslužuju dostojanstvenu smrt. A neki čak u tome nemaju ni podršku obitelji.

Zbog zanemarivanja starijih ili nemoćnih moguće su kazne zatvora i do tri godine. Do sada je zabilježeno osam takvih kaznenih djela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene