Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOJI JE MOTIV?

Psihijatar o napadaču iz Splita: ''Ovo može ukazivati na osobu koja ima smanjenu inteligenciju"

Aktualno Galerija Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 1 Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Psihijatar Ante Bagarić - 4 Psihijatar Ante Bagarić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +6 Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 2 Galerija 1/11 >>
Nezapamćen i brutalan napad na dvije žene jutros u Splitu. Ničim izazvan mladić je u pola sata na dvije različite lokacije iza leđa nasrnuo i pretukao žene, nesvjestan da sve snimaju nadzorne kamere. Uhićen je, a snimke napada iznimno su uznemirujuće.

U rano jutro, napadač je došao do kafića na plaži Firule i 52-godišnju ženu koja ondje radi zamolio čašu vode. Zatim, posve neočekivano - napad. Uslijedilo je divljačko premlaćivanje, uznemirujući nasrtaj snimala je nadzorna kamera koje napadač nije ni bio svjestan.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Ilustracija Priopćila policija Nasilnik s Rive koji je napao dvije žene dobio kaznenu prijavu

"Ono je pokušaj ubojstva. Došao je pitati za čašu vode, kad je krenula leđa, vidjeli ste na snimci što se dogodilo. Vrlo teško priča, vilica je oštećena dosta. Ima hematome po rukama vratu i po glavi", objasnio je suprug napadnute žene, Damir Margeta.

Prošla bi i gore, kaže, da nisu pomogli prolaznici.

"Dogodila se jedna strankinja koja je odmah zvala pomoć. Došli su drugi ljudi. Taj gospodin je prema riječima očevidaca nonšalantno odšetao, nije bježao, nonšalantno odšetao kao da se ništa nije dogodilo'', navodi.

Pola sata poslije napao je drugu ženu.

"Da se što prije pronađe počinitelj za bilo koju informaciju sam nudio tisuću kunu, od jutros mi telefon non-stop zvoni evo i sad mi šuška po džepu. Imao sam preko 300 poziva. Nitko nije htio uzeti nagradu, nema govora o tome, ali su mi svi rekli gdje je i kako se zove i gdje se nalazi", rekao je Margeta.

U poslijepodnevnim satima uhićen je na području Podstrane.

"Zapravo sam odmah zaključila da se radi o čovjeku koji jednostavno nije normalan", izjavila je Trišnja Pejić.

Naš sugovornik koji skriva identitet na snimci je prepoznao svog prijatelja iz vremena u popravnom domu.

''Imao je niz kaznenih djela od krađe, provala, otimanja, opojnih droga i nasilničkog ponašanja", rekao je.

Ali, da bi napao žene - to ga je iznenadilo.

"Bavili smo se sportom. Nogomet smo igrali zajedno nije imao verbalnih okršaja nije iskazivao nikakve znakove da bi se on tukao s nekim", objašnjava.

Razloge za ovakav stravičan napad policija tek treba utvrditi.

Što je bio okidač?

Puno je za sada neodgovorenih pitanja ovoj priči. Ono što je glavno pitanje, što je ovom mladiću bio okidač da krene u svoj sumanuti pohod. O tom događaju je Domagoj Mikić za Dnevnik Nove TV razgovarao s psihijatrom Antom Bagarićem.

''Radi se o neobičnom ponašanju jedne osobe. Čini se, na prvi pogled, da nema puno psihijatrijskog, iz ovog što znamo o toj osobi, da je bila sklona kršenju zakona na različite načine. Pa je ovo možda samo jedan od načina na koji ona krši zakon, napada druge ljude'', objašnjava Bagarić.

Motiv zasad nije poznat, a time će se baviti policija. Pljačka, kako izgleda, nije bila glavni cilj napada.

''To je nejasno jer se ne vidi nekakav seksualni napad ili razbojništvo, krađa. Kada su motivi tako nejasni, onda je veća vjerojatnost da sve radi o nekakvim unutarnjim problemima, mentalnim bolestima. Ovo bi moglo biti akutno djelovanje nekih vrsta droga. Kokain, amfetamini i slične droge iznimno povećavaju agresivnost, impulzivnost i nestabilnost te su ovakvi napadi česti na slučajne prolaznike'', naveo je.

Na prvoj snimci napadač napada žrtvu s leđa, to jest pustio je da žena prođe pored njega i tada ju udara. S druge strane na drugoj snimci napadač odmah napada drugu ženu.

''Vrlo je neobično. Za sve napade koje smo vidjeli vjerojatno policija može iz svojih iskustava i znanja reći nešto više o tome. Ovo je neobično, ovo može ukazivati na osobu koja ima smanjenu inteligenciju, da negdje u svojoj glavi razvija filmove kako će napraviti nešto veliko, značajno, kako joj je netko kriv'', zaključio je psihijatar Ante Bagarić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene