Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte snimku privođenja Hadžića!

U bijegu su Goranu Hadžiću najviše pomagali crkveni krugovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićen je Goran Hadžić, preostali bjegunac s područja bivše Jugoslavije za kojim zbog ratnih zločina traga Haški sud, potvrdile su srbijanske vlasti.

Uhićen je nakon sedam godina skrivanja na Fruškoj gori. Uhićen je bez brade i s lažnim identiteom. Uhvaćen je jutros i prebačen u pritvor u Beogradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisjećanje susreta VIDEO Šešelj: Arkane, ti ćeš biti prvi kojeg ću ubiti! Slika nije dostupna Suđenje Hadžiću Izaslanstvo Haaškog suda obilazi mjesta ratnog zločina u Hrvatskoj

Iako službene srbijanske vlasti oštro demantiraju da je Hadžiću u bijegu pomagao bilo tko iz vlasti, voske li Srpske pravoslanve crkve, u Tužiteljstvu u Beogradu doznajemo kako je sigurno imao pomagače iz crkveih krugova te da se čak i skrivao u manastiru.

'Hadžić je živio pored sela Krušedol i imao je lažni identitet', rekao je glavni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. 'Hadžić je u trenutku uhićenja imao brkove i bradu od tri dana. Imao je pištolj, ali nije pružao otpor'.

'Niti u jednom trenutku tijekom akcije nije bila ugrožena sigurnost Hadžića, ni operativaca koji su sudjelovali u akciji', kazao je Vukčević.

Srpski predsjednik Boris Tadić  je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu potvrdio da je na Fruškoj Gori uhićen posljednji haški bjegunac Goran Hadžić. Demantirao je da je uhićen u blizni manastira ili vojnog objekta, a odlučno je odbacio i tvrdnje da su vlasti Srbije prethodnih godina skrivale Hadžića.

Hadžić je bio u kontaktu s nekoliko osoba i BIA je imala informaciju da se treba sastati s osobom koja mu je trebala dati novac. Zbog pomanjkanja sredstava je želio prodati sliku poznatog talijanskog slikara Amedea Modiglijanija i upravo to je bilo presudno za njegovo uhićenje. Za tu se sliku već duže vrijeme sumnjalo da pripada Hadžiću koji je do nje došao za vrijeme rata.

'Neki Hadžićevi prijatelji su mu preko medija slali poruke da mu se sprema uhićenje', kazao je Vukčević. Spomenuti sastanak s kontaktom je bio pomaknut za 24 sata jer su u medijima u ponedeljak i utorak objavljene spekulacije o uhićenju. Tada smo ga čekali, kazao je Vukčević, ali je odustao od sastanka i provjeravamo tko je pustio glasine o uhićenju.

Hadžić jebio neprepoznatljiv, ali je policajcima navodno odmah priznao svoj pravi identitet. Privedena je i osoba s kojom se trebao sastati zbog novca, kazao je glavni srpski tužitelj. 'Provjeravamo i navode da je Hadžić imao kontakte s pojedinim svećenicima u toj regiji'.

Nešto prije 13 sati Hadžić je doveden u Specijalni sud iz sjedišta BIA-e na saslušanje. Hadžića je na prvom saslušanju branio odvjetnik Toma Fila.

Novinari u Specijalnom sudu su imali priliku vidjeti Gorana Hadžića. Kako je javio izvijestitelj Blica Hadžić je doveden u sivoj majici. Proćelav je, ima brkove i bradu od tri dana, malo se udebljao i definitivno ne liči na čovjeka s fotografija koje su svih ovih godina pratile medijske izveštaje o njemu.

Neposredno prije početka saslušanja, Hadžićev branitelj Toma Fila je izjavio da je imenovan na Hadžićev zahtjev.'Ja ne bih ulagao žalbu, osim ako Hadžić ne bude inzistirao. To je samo formalnost. Inače, Hadžić i ja smo surađivali i ranije. On je bio glavni svjedok kada sam branio gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića', kazao je Fila.

Nešto iza 13 sati počelo je saslušanje Gorana Hadžića u Specijalnom sudu. Hadžić je brzim korakom doveden do sudnice broj 3. Bio je blijed, ali koračao uspravno, u sivoj majici kratkih rukava i i sivo-zelenim hlačama.

Istražni sudac Milan Dilparić je saslušao Hadžića, a kako Blic neslužbeno doznaje Hadžić je bio spreman na suradnju i primio je optužnicu, no o njoj se nije izjasnio. Tražio je susret s obitelji, suprugom i dvoje djece, što mu je sudac i odobrio. Odbijena mu je međutim, molba da posjeti bolesnu majku u Novom Sadu, ponajviše iz sigurnosnih razloga. Susret će biti organiziran sutra sutra. 'Ne moram biti košarkaš da bih vidio da je lopta prošla kroz obruč', rekao je rezignirani Hadžić.

Hadžić je nakon saslušanja smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda, u kojoj su pred izručenje Haškom sudu boravili i Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

'Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je rješenje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje haškog optuženika Gorana Hadžića, na koje se obrana
neće žaliti', rekao je nakon saslušanja Hadžićev odvjetnik Toma Fila. To znači kako bi Hadžić već za tri dana mogao biti izručen Haaškom sudu.

Fila je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je Hadžić uhićen jutros u 8:40, a ne u 8:24 kako su to priopćile vlasti, te da kod sebe nije imao nikakve dokumente, niti je bio naoružan. Fila je kazao da je Hadžić 'malo bolestan', ali da se dobro osjeća. 'On se skrivao sedam godina. Kako i gdje, to će utvrditi nadležni organi, ali je dio tog perioda bio izvan zemlje', kazao je Fila.

Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ga tereti 'za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih ne-Srba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene