Udruga Franak sljedeći će tjedan prosvjedovati ispred ruske Sberbanke. Ta banka, ističu, ima najviše povreda zakona u svojim prijedlozima konverzija.


Protiv Sberbank banke, ali i ostalih, pisat će i optužne prijedloge. Iz ruske banke pak odgovaraju kako sve rade po zakonu.

Vezani članci Goran Aleksić Franak nakon odluke Suda EU: Na potezu je Vrhovni sud Slika nije dostupna Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Za dvije tisuće eura povećan iznos kredita, nepriznavanje statusa klijenta, 500 kuna veća rata i manjak uplata od 4 tisuće eura. Tako je Elizabeta prošla s konverzijom u Sberbanci i tvrdi da nije u skladu sa zakonom.

'Je li moguće da najviša financijska ustanova u Republici Hrvatskoj govori neistinu i obmanjuje javnost?'

'Kada sam došla u banku pitati što je sa mojim manjkom oni su eksplicitno uvjetovali da taj manjak uplatim jednokratno ili ništa od konverzije. Imam dokument gdje banka kaže da ako to nisam sposobna dignem nenamjenski kredit', rekla je Elizabeta Penić, korisnica kredita Sberbanke.

Udruga Franak Sberbanci je nabrojala 6 nezakonitosti dok iz banke poručuju kako sve rade po zakonu.

'Sberbank nije tražila niti traži dodatne instrumente osiguranja, niti uvjetuje prihvat konverzije jednokratnom uplatom utvrđenog manjka. Što se tiče načina provođenja konverzije glede visine kamatnih stopa, tečaja itd. banka je postupila u skladu sa zakonom', kažu iz Sberbanke.

Iz udruge Franak ističu kako nije pošteno da dužnici moraju u roku prihvatiti konverziju uz sve nezakonitosti i traže produljenje. Prijavit će revizore nadležnim institucijama, a protiv banaka pisati optužne prijedloge.

'Svaki prekšaj posebno, svaki ugovor posebno znači to se multiplicira. Mi ćemo naše dužnike pripremiti sa šprancama. Po svakom prekršaju i svakom ugovoru predviđena je kazna od 80 tisuća kuna do 200 tisuća kuna za banku', rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Za pet dana organiziraju prosvjed pred poslovnicama Sberbanke. Elizabeta kaže da će i izaći na prosvjed i napisati optužni prijedlog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook