Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD NJEGA NI TRAGA NI GLASA

Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...''

Josip Aladrović
Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr
Udomiteljica iz Hrvatske poslala je otvorenu poruku ministru Aladroviću i zamolila ga da prestane izbjegavati sastanak s udomiteljima iz Hrvatske i da ih sasluša o problemima koje muče cijeli sustav.

Nakon tragedije s dvoipolgodišnjom djevojčicom, koja je izgubila bitku zbog posljedica zlostavljanja, i uviđanjem koliko sustav zapravo ne funkcionira, udomiteljica Marina Novaković Matanić poslala je pismo ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josipu Aladroviću.

''Šaljem vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH'', započela je svoju poruku. Udomitelji, kaže, već godinu dana traže sastanak s ministrom da iznesu svoje probleme i da se situacija pokuša riješiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neopisiva tuga Građani se i danas pred bolnicom opraštaju od preminule djevojčice: "Oprosti im, ne znaju što čine"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentar Lane Ružičić Draga djevojčice, oprosti! Najgore je što ti ne možemo čak ni obećati da se neće ponoviti.

''Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djeca koja su udomljena u našim obiteljima'', napisala je Novaković Matanić dodajući da je prije dva tjedna državna tajnica primila udomitelje, ali od ministra Aladrovića ''nema i dalje niti traga''.

Udomitelja, objašnjava, nije sve manje zbog manjka novčanih sredstava, već zbog problema s kojim se oni već godinama nose, gdje su prepušteni sami sebi.

''U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas. Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara koje mi dobivaju neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas'', komentira.

Svakih šest mjeseci udomitelji podnose izvještaj, no njihovo mišljenje se na sudu ''niti najmanje ne uvažava'' te je, ističe Novaković Matanić, potpuno kriva teza da je najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. ''Iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana'', napisala je.

Pročitajte i ovo Goran Roić eksplantacija u tijeku Organi djevojčice spasit će tri života u Njemačkoj i Mađarskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSVEĆENA PREMINULOJ DJEVOJČICI Sarajevski umjetnik objavio dirljivu ilustraciju: "Kada mali glasovi utihnu, ostaje najglasnija tišina"

Sustavu je potrebna promjena, mora se spriječiti da niti jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način.

''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što vam mi svi skupa imamo za reći jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana'', zaključila je poruku upućenu ministru Aladroviću.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene