Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema obavijesti iz Veterinarskog ureda Krapinsko - zagorske županije, od ponedjeljka je dozvoljeno klanje svinja za vlastite potrebe u domaćinstvima na području zaraženom i ugroženom od svinjske kuge.


Uvjet za svinjokolju je da svinje prethodno treba pregledati veterinar i to na dan klanja. Pregled je besplatan, s time da vlasnici trebaju najaviti klanje veterinaru najmanje tri dana ranije.

Vezani članci Andrija Ranogajec, načelnik Općine Jesenje Klizište koje je zatrpalo dio ceste u Zagorju otkrilo i eko-bombu: "Hrvatske ceste moraju pronaći rješenje, građani su ogorčeni" Klizište kod Općine Jesenje - 1 Aktiviralo se veliko klizište, kamenje i zemlja zatrpali cestu. Stanovnici u problemu: "Mogli su bar napisati da je zatvorena"

Veterinar će o obavljenom pregledu vlasniku izdati potvrdu, koju kasnije treba donijeti u veterinarsku ambulantu radi trihinoskopskog pregleda mesa.

Kuga se u dva domaćinstva na zagorskom sjeveru pojavila 16. studenog, i to kod devetoro svinja koje su ilegalno uvezene na područje Krapinsko-zagorske županije.