U zadarskoj zračnoj luci uhvaćen je 24-godišnji diler iz Velike Britanije. Drogu, čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na 30-ak tisuća kuna, skrivao je u anusu.

Galerija +0 Zaplijenjena droga, ilustracija (Foto: PU zadarska)

No, umjesto da zaradi novac od raspačavanja droge, Britanac je dobio kaznenu prijavu. Ipak, zadarski slučaj nije jedinstven u svijetu, jer dileri uistinu koriste bizarne metode za krijumčarenje droge. Uz policiju, posla su imali i liječnici, ali i visoka tehnologija. Donosimo više detalja.

Vezani članci Mario Banožić Banožić za Dnevnik Nove TV o novom skandalu u Hrvatskoj vojsci: "Postoje određeni zaključci da je riječ i o većoj količini" Ivana Pezo Moskaljov Dnevnik Nove TV doznao za još jedan skandal u Hrvatskoj vojsci: Viši časnik na iznenadnom testu pozitivan na kokain

„Kod sebe je imao 151 komad droge ecstasyja i 29 grama droge ketamin“, kazala je Ivana Grbin iz zadarske policije.

Drogu krijumčario u anusu

No, pravi šok uslijedio je tek kad se shvatilo da je Britanac „mula". I da je drogu pokušao prokrijumčariti u probavnom traktu.

Britanac je drogu umotanu u prezervativ prenosio u anusu, a to je otkriveno u zadarskoj bolnici, gdje je ultrazvučno pregledan. No, prenošenje droge u tijelu, i nije baš najpametnija ideja. Jer, tvrde stručnjaci, to može značiti opasnost po život, posebice ako se droga nasilno guta.

„Želučana kiselina može u jednom momentu razgradit kompletno tu ampulu koju je progutao i naravno da onda posljedice mogu bit fatalne“, kaže kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić.

Pa je, kaže, krijumčarenje radnja koja je unaprijed pomno isplanirana.

„Do odredišta, u odnosu na lokaciji gdje je stavljeno tijelo do odredišta ima određeni put i vremenski period. Moraju dobro proračunat taj period koji će proći da ne dođe do kašnjenja jer na vrijeme moraju izbaciti to iz tijela“, kaže Klarić.

Dilerima mašta radi

A dilerima mašta itekako radi. Droga se šverca u silikonima u grudima, guta, prenosi u prezervativima, skriva u kosu ili uho. Policija stoga ima pune ruke posla. MUP je prošle godine zabilježio čak 11268 zapljena droge. Među ostalim, zaplijenili su 5,2 kilograma heroina, gotovo 109 kilograma kokaina, 484 tablete metadona, 12, 2 kilograma ecstasya i 374 doze LSD-a.

Posljednji se, pokazuju statistike, najviše koriste za zabavu uz elektroničku glazbu. A sezona partijanja na Jadranu tek je pred nama.

HGSS ima novu poruku za turiste, i ova je urnebesna: "Od 1950. miješamo se u prirodnu selekciju..." HGSS-ov plakat za planinare (Foto: HGSS) Upute za planinare (Foto: HGSS)11 Upute za planinare (Foto: HGSS)1 +0 Upute za planinare (Foto: HGSS)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju