HGSS je postavio još jedan plakat na engleskom jeziku na kojem turistima poručuje kako se trebaju opremiti za boravak u prirodi uz infografiku čovjeka pravilno opremljenog za planinarenje.

Galerija


Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), koja u ljetnim mjesecima ima najviše posla, ponajviše zbog neodogovornih turista i izletnika koji precijene vlastite mogućnosti i u prirodu idu nespremni, objavila je drugi dio plakata kojima pokušava educirati strance kako se opremiti za odlazak u planinu.

"Dragi turisti, od 1950. se miješamo u prirodnu selekciju. Najmanje što možete učiniti je da prihvatite pravila igre i brinete se za sebe i druge", piše na engleskom jeziku na jumbo plakatu postavljenom uz autocestu na kojem je i infografika čovjeka pravilno opremljenog za planinarenje.

#deartourists We had no other choice than to do it this way. Part two. ;-)

Posted by HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Wednesday, 3 July 2019

Prvi plakat s uputama o tome što ponijeti u planine objavili su prošlog tjedna. Tad su svima poručili da ne idu planinariti bez zaliha vode, svjetiljke i pune baterije na mobitelu.

HGSS-ovci su za vikend opet imali posla. Sa stijene u uvali Zavratnica u Parku prirode Velebit spašavali su mladi švedski par koji se odlučio popeti na vidikovac preko okomite stijene. Oni plakate s uputama HGSS-a očito nisu vidjeli jer su se preko stijena uputili odjeveni samo u kupaće kostime i sandale. Nisu ozlijeđeni, zaradili su samo nekoliko ogrebotina i bili su dehidrirani i premoreni.