Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razminiranje u tijeku

U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski sumnjivo još oko 38 četvornih kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 2014. godine na području Vukovarsko-srijemske županije trebalo bi biti razminirano sve poljoprivredno zemljište, najavio je na konferenciji za novinare u Vukovaru v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Miljenko Vahtarić.

Vahtarić kaže kako je na području te županije minski sumnjivo još oko 38 četvornih kilometara od kojih su 70 posto šume, a 30 posto poljoprivredne površine. U Hrvatskoj je još sumnjivo 706 četvornih kilometara površine za čije razminiranje će, do 2019. godine, trebati osigurati oko 3,5 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Do sada je u razminiranje u Hrvatskoj utrošeno oko 3,9 milijardi kuna, kazao je Vahtarić, dodajući kako je u minsko-eksplozivnim incidentima od 1991. godine do danas u Hrvatskoj stradalo 1964 osobe od kojih 508 smrtno.

>> Kada ćemo doživjeti Hrvatsku bez mina?

Na području Vukovarsko-srijemske županije stradale su 233 osobe od kojih 63 smrtno. Prema njegovim riječima, do kraja ove godine od mina će u potpunosti biti očišćeno područje vukovarsko-srijemskih gradova Vukovara i Otoka te četiri općine, nakon čega će minski sumnjivo ostati još ukupno deset gradova i općina u toj županiji.

Vahtarić je pohvalio Vukovarsko-srijemsku županiju koja, kako je kazao, čini ogromne napore da donacijama potpomogne razminiranje. Tako je ta županija, uz vladu SAD-a i EU, najveći donator u razminiranju na svom području. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je preko vlastita Fonda za razminiranje, županija u razminiranje do sada uložila oko 20 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene