Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zahtjev Vlade

U utorak započinje izvanredna saborska sjednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, koju je prošlog tjedna zatražila Vlada, započinje u utorak raspravom o izmjenama zakona o socijalnoj skrbi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prošlog je tjedna, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu sjednicu Sabora za 8., 9., 10. i 11. rujna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

Vlada ju je, kako su obrazložili, zatražila da bi se Sabor očitovao o njezinim prijedlozima izmjena zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača te o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Ustav propisuje da Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje – između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca. Sve sjednice sazvane izvan tih rokova su izvanredne.

Milanović: Sabor će biti raspušten do kraja rujna, nova Vlada počinje s radom već u prosincu

Izvanredna sjednica saziva se na zahtjev predsjednice Republike, Vlade ili većine svih zastupnika u Saboru. Kada dobije zahtjev nekoga od tih predlagatelja, predsjednik Sabora dužan je izvanrednu sjednicu sazvati u roku od osam dana.

Izmjenama zakona o socijalnoj skrbi koje su upućene u hitnu saborsku proceduru za 11.090 radno nesposobnih samaca povećava se naknada s 800 na 920 kuna, a za 3103 djece samohranih roditelja s 320 na 440 kuna mjesečno.

Uvodi se i nova naknada, ona energetska, kao zaštita ugroženom kupcu, a kako poručuju iz Vlade mjesečni će iznos biti 200 kuna.

Izmjenama se, uz ostalo, predlaže i ukidanje odredbe po kojoj radno sposobna osoba koja prima zajamčenu minimalnu naknadu to pravo gubi nakon dvije godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene