Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od lipnja su oluje i ledene padaline u nekoliko navrata pogodile područje Zagrebačke županije, prouzročivši velike štete na vinogradima, voćnjacima, povrtnjacima te stambenim i gospodarskim objektima.


Niz olujnih nevremena s tučom koja su zadnja tri mjeseca pogodila mjesta u okolici Zagreba i diljem Zagrebačke županije za sobom su ostavila teške posljedice - vinogradi, voćnjaci, povrtnjaci, stambeni i gospodarski objekti... Sve je to u vrlo velikoj ili velikoj mjeri pretrpjelo štetu.

Vezani članci Oluja Imelda pogodila Houston (Foto: AFP) - 1 Snažna oluja poharala područje Houstona: Poginulo dvoje ljudi, stotine zarobljene u automobilima Ilustracija, srušeno stablo (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U Zagrebu jak vjetar rušio stabla i dizao krovove, tuča poharala okolicu Lepoglave: Meteoalarm izdao upozorenje za cijelu zemlju

Koliki su njeni razmjeri pokazuju i podaci iz Zagrebačke županije, koja je elementarnu nepogodu od lipnja ove godine proglasila u čak 5 navrata.

Po priopćenju te iz županije, župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Zaprešića te općina Jakovlje, Luka i Pušća nastale uslijed olujnog nevremena i tuče 10. i 11. kolovoza 2017. godine, a koje je na tom prostoru nanijelo materijalnu štetu na građevinskim objektima, poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi.

Elementarna nepogoda proglašena je iz istog razoga, podsjetimo, i 14. srpnja za područje Grada Ivanić-Grada, potom 5. srpnja za područje Grada Velike Gorice te općina Kravarsko i Pokupsko te 29. lipnja za područje Općine Klinča Sela.

Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete izraditi prvu procjenu ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu, koje potom zbrojene podatke dostavlja Državnom povjerenstvu.