Nadan Vidošević
Nadan Vidošević Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gotovo pet godina od početka suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem čeliku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama za izvlačenje novca u tzv. aferi Remorker.


Uz Vidoševića, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju ostale su i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK-a Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić. Pred kraj suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ''oprani'' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK-a.

Slika nije dostupna Tri četnika oslobođena optužbi za širenje međunacionalne mržnje: "Presuda je skandalozna"

Osim njih, sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK-a izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Migranti - 3 Bivša ministrica osuđena na kaznu zatvora zbog razdvajanja migranata: Mogla bi ostati i bez zastupničkog imuniteta

Optužnica iz srpnja 2015.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem, pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

USKOK je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Objava presude Barbari Bešenić i drugima optuženima u aferi Pet ambalaža Bivšoj HDZ-ovoj zastupnici i njenom sinu nepravomoćno po 3,5 godine zatvora za fiktivni otkup PET ambalaže

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom je vila na Prekrižju, poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom ''bunkeru'' otkrivenom tijekom istrage, koja je započela još krajem 2013. Blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Proglasi li sud Vidoševića krivim, novac mu neće oduzeti država već HGK, čiji je odvjetnik prema Vidoševiću podnio imovinskopravni zahtjev od 35,5 milijuna kuna, ali i Kraš zbog kupovine bagera za imanje u Gorskom kotaru.

Vrhovni sud Republike Hrvatske Vrhovni sud potvrdio presudu od 15 godina za ratni zločin u Saborskom: "Naredio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća, crkve i pljačku imovine"

Vidošević, s druge strane, u potpunosti odbacuje krivnju i tvrdi da je Komerički s Premilovcem oprao svoj novac te tužiteljstvo, osim njihovih iskaza protiv njega, nema nijedan utemeljen dokaz.

Sudac Zdravko Majerović najavio je objavu presude za srijedu u 14 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju