Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu otkrili točan broj

Mostovci tvrde da su prikupili dovoljno potpisa za referendum: Stručnjak objašnjava što se dalje može dogoditi

Aktualno Galerija MOST prikupio potpise - 1 MOST prikupio potpise - 1 Foto: DNEVNIK.hr MOST prikupio potpise - 2 MOST prikupio potpise - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nino Raspudić Galerija 1/3 >>
Završilo je prikupljanje potpisa za referendum kojim žele srušiti Covid potvrde. U MOST-u zadovoljni jer kažu, potpisa imaju dovoljno. No, ne otkrivaju koliko.

Mostovci zadovoljno trljaju ruke. Nino Raspudić potvrdio je kako imaju dovoljno potpisa za referendum.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

“U srijedu ćemo na tiskovnoj konferenciji izaći s točnim brojem jer su štandovi zatvoreni u ponoć, ali prema svim informacijama imamo dovoljan broj. Koliki, vidjet ćemo u srijedu, sve ćemo dobro prečešljati i sami pregledati”, kazao je.

Ipak, nije htio potvrditi je li riječ o uvjerljivom broju potpisa, ili je bilo na knap. Pa su volontere pozvali da čuvaju potpisne liste.

“Čuvajte svaki potpis i potpisnu listu jer dobro znamo s kim imamo posla, s onima koji su ukrali dva referenduma”, objavio je pak Nikola Grmoja na Facebooku.

Potpise će prvo češljati njihovi organizacijski odbori, a važeći su samo oni prikupljeni u Hrvatskoj, na određenim punktovima, te koje su potpisali hrvatski državljani s OIB-om.

Potpisi se zatim predaju Hrvatskom saboru na prebrojavanje. Potrebno ih je skupiti deset posto od ukupnog broja birača, odnosno nešto više od 368.000. Ako se to dogodi, Sabor ima dvije mogućnosti, pojašnjava ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

"Prva je raspisivanje dva referenduma, ako je dovoljan broj potpisa i za prvo i za drugo referendumsko pitanje i ako smatra da je nešto sporno može se obratiti Ustavnom sudu koji odluku o tome mora donijeti u roku od 30 dana od kad je zaprimljen zahtjev", zaključio je u razgovoru s novinarkom Martinom Bolšec Oblak.

Podsjećamo, dva su pitanja. Jedno oko uvrštavanja pandemije u Ustav, drugo oko ukidanja Covid potvrda i rada Stožera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene