Lovro Kuščević (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Lovro Kuščević (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SDP pokreće smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića. Na dnevnom redu današnje sjednice Sabora je izvješće o radu pravobraniteljice u prošloj godini te prijedlog Konvencije Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda.


Sjednica je počela prisegom novih zastupnika, a nastavljena slobodnim govorima. IDS-ov Emil Daus rekao je da se trebamo zapitati kakvu budućnost Hrvatske vidimo. ''Želim govoriti o '41., ali ne o 1941., nego o 2041.'', rekao je.

Vezani članci Maja Grba Bujević postavlja pitanje Viliju Berošu Ovo je neugodno i gledati - Grba Bujević u Saboru Berošu nabacila pitanje: "Malu Hrvatsku ste stavili uz bok svjetskih sila" Andrej Plenković Plenković o aktualcu: "Što bismo mi trebali ako netko baca blato po nama? Kavanska ogovaranja zaslužuju čvrsti odgovor"

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je da Ivica Kirin traži faraonske ovlasti kako bi sam upravljao istragom o nestanku milijuna iz gradske blagajne Virovitice i smrti pročelnika Siniše Palma. ''Pribojavam se za gospodina Kirina, hoće li se slomiti pod teretom svojih ovlasti'', rekao je Grmoja.

Klub zastupnika SDP-a, uz potporu još nekih oporbenih stranaka, u saborsku će proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Iskazivanje nepovjerenja Kuščeviću traže jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

 

Kuščevićevo ponašanje nedostojno dužnosti koju obnaša

Oporbenjaci smatraju da je postupanje ministra Kuščevića duboko nemoralno, nedostojno dužnosti koju obnaša, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar u Vladi te stoga više ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika te SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.
U prijedlogu za opoziv Kuščevića navode da su u medijima objavljene informacije koje dovode u pitanje Kuščevićev integritet i ozbiljno ukazuju na njegovu nedostojnost za obnašanje dužnosti ministra u Vladi, odnosno, na njegovo ozbiljno i kontinuirano kršenje propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava, čak i pitanje katastra nekretnina.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja članu Vlade u cjelini, uvrštava se odmah u dnevni red Sabora, bez odlučivanja. Vlada je dužna očitovati se o njemu najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja prijedloga u dnevni red. Raspravljati i glasati o povjerenju ne može se prije isteka sedam dana od dana podnošenja prijedloga Saboru, a mora najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. To znači da bi se o opozivu Kuščevića, ne bude li drugačijeg razvoja situacije, moglo raspravljati prije ustavne stanke 15. srpnja. (Hina)