Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amber Alert

Susjedi uvode sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestalom djetetu: "Prvi sati su ključni. Oteta djeca prežive u prosjeku četiri sata"

Aktualno Galerija Igor Jurić, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - 1 Igor Jurić, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Igor Jurić, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - 2 Igor Jurić, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Djeca Djeca Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Svake godine u Europi nestane oko 250.000 djece. Prvi sati nakon nestanka su ključni za potragu. U susjednoj Srbiji je zbog toga danas uveden Amber alert, odnosno sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestalom djetetu.

Na koji način sustav funkcionira istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Ona je u Beogradu razgovarala s Igorom Jurićem iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Osnovna zadaća sustava je dignuti cijelu zajednicu na noge u što kraćem roku, što više ljudi zna, veća je šansa da se dijete vrati, izvijestila je reporterka i pitala Jurića kako sustav funkcionira. Prva testna poruka poslana je u srijedu.

"Kada se prijavi nestanak i sistem pokrene, da sve televizije imaju obavezu prekidati program svakih pola sata prvih osam sati nakon nestanka i obavijestiti javnost, nakon toga svakih sat vremena, a obaveza nestaje tek nakon 48 sati od nestanka. Poslat će se i SMS-ovi, i na autocestama će biti obavijesti da je nestalo dijete, da posjete stranicu MUP-a. Autobusne i željezničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti morat će na svojim LED ekranima objaviti informacije o nestanku u jednom formatu postera", rekao je Jurić. 

Pročitajte i ovo Tomislav Stipan Troskot Nulto stanje Otac Zvonimira Troskota ima kućicu u parku prirode: "Svi koji imaju te pomoćne objekte, nitko nema takav dokument"

U Srbiji godišnje nestane 1300 do 1500 djece. Pitanje je po kojim kriterijima će se slati Amber alert.

"Kriterij je da je dijete u životnoj opasnosti, ili mlađe od sedam godina i ne može se brinuti o sebi. Ako je mlađe od 18 godina, ima neki oblik invaliditeta, neki oblik autizma ili intelektualne teškoće ili ako se pouzdano zna da je dijete u životnoj opasnosti", rekao je.

Sustav pokreću načelnici policijskih uprava. Sustav je siguran što se tiče osobnih podataka, naveo je i istaknuo: "Kada govorimo  o kriminalnim otmicama, prvi sati su ključni. Oteta djeca prežive u prosjeku četiri sata". 

Pročitajte i ovo Topli obrok za župane - 3 u Vukovarsko-srijemskoj županiji Zaiskrilo zbog toplog obroka: "U situaciji kada je Slavonac na koljenima - da mi mažemo vratove debelim guskama, to stvarno nema smisla"

"Dok se sustav ne uspostavi na cijelom području bivše Jugoslavije, ovaj sustav neće imati svrsishodnost. Barem u jednoj stvari ne bismo smjeli imati nikakve razlike, a to su djeca", kazao je Jurić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene