Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U slučaju ubojstva obitelji Olujić svjedočio Đapić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Ante Đapić izjavio je danas na Županijskom sudu u Vukovaru, gdje je kao ratni načelnik Glavnoga stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) svjedočio u slučaju ubojstva obitelji Olujić 1992., kako je za ubojstvo te obitelji, za što je optuženo pet pripadnika HOS-a, doznao tek iz novina te da prije toga o tom ubojstvu nije ništa znao.

Đapićevim svjedočenjem danas je na Županijskom sudu u Vukovaru, pod predsjedanjem suca Ante Zeljka, nastavljen sudski postupak za ratni zločin nad civilnim stanovništvom koji se vodi protiv Tomislava Madija (47), Marija Jurića (34), Zorana Poštića (34), Davora Lazića (34) i Mije Starčevića (51), bivših pripadnika izvidničko-diverzantske satnije HOS-a u sastavu HV-a. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Optužene se tereti se da su 17. veljače 1992., po zapovjedi optuženog Tomislava Madija koji je u to vrijeme bio zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a smještene u Komletincima na vinkovačkom području, počinili ubojstvo Radomira i Anice Olujić te njihove malodobne djece Mileve i Marka u njihovu domu u Cerni nedaleko od Vinkovaca. 

Suđenju, koje je počelo u ožujku ove godine, nazočna su
sva petorica optuženika koji se od uhićenja nalaze u pritvoru osječkog zatvora.

Ante Đapić, koji je među optuženima prepoznao jedino Tomislava Madija, opisao je Madija kao osobu čiji vojni put, kako je naveo, ocjenjuje najvišim ocjenama.

"Znam da je dobio crtu odgovornosti u Komletincima gdje se nalazila bjelovarska brigada. Nismo čuli primjedbe na ponašanje njega i njegove postrojbe", naveo je Đapić dodajući da od Madija, u vezi s ubojstvom Olujevićevih, nikada nije primio nikakvo izvješće.

"Da smo znali što se dogodilo u Cerni, vjerujem da bi cijelo vodstvo stranke osudilo taj zločin", kazao je Đapić koji je tijekom gotovo dvosatnog svjedočenja opisao nastanak i funkcioniranje HOS-a do njegova pripajanja postrojbama HV-a, a dotaknuo se i sukoba s tadašnjim predsjednikom HSP-a Dobroslavom Paragom. 

Dužnost načelnika Glavnoga stožera HOS-a, koju je obnašao od rujna 1991. nakon što je poginuo dotadašnji načelnik Ante Paradžik, bila je, kazao je, primarno političke prirode u smislu političko-ideološkog djelovanja.

"Nakon što su u siječnju 1992. postrojbe HOS-a integrirane u sustav HV-a i na ovom području, naši daljnji kontakti s postrojbama bili su samo logističke prirode", rekao je dodajući kako je u Domovinskom ratu poginulo oko 400 pripadnika HOS-a.

Govoreći o sukobu s Paragom, Đapić je naveo kako se to dogodilo potkraj 1991. jer se Paraga zalagao za odvajanje postrojbi HOS-a od HV-a dok, po Đapiću, to nije bilo realno.

Također su svjedočili i Marko Benaković i Josip Colarić koji su bili nazočni očevidu u kući Olujevićevih nakon ubojstva.

Nastavak glavne rasprave sudac Ante Zeljko zakazao je za 17. svibnja u 10,30 sati kada se očekuje iznošenje obrane optuženih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene