Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniju i dalje s osobnom iskaznicom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji od sutra stupa na snagu zakon o Schengenskoj granici, po kojemu državljani trećih država u države EU moraju ulaziti s putovnicom.

No, vjerojatno se neće promijeniti odredbe za režim na granici s Hrvatskom, pa će se ona i dalje moći prelaziti s osobnim iskaznicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

"Intenzivno tražimo rješenja koja ne bi bila u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom i sadašnjim ugovornim stanjem", rekao je za slovensku agenciju STA neimenovani dužnosnik u uredu premijera Janeza Janše.

Uz to, navodi STA, Slovenija se konzultira i s Italijom i Mađarskom, zemljama u koje Hrvati također mogu ulaziti uz predočenje osobnih iskaznica.

Kako navodi STA, hrvatski veleposlanik Mario Nobilo izjavio je za tu agenciju da Hrvatska razumije da Slovenija mora poštivati europski acquis communitaire, ali da će i Hrvatska nastojati da se ostvari rješenje u obostranom interesu.

Na granici s Hrvatskom "grubo rečeno" od sutra se neće ništa promijeniti, rekao je za STA jedan dužnosnik slovenske policije koji dodaje da schengenski zakonik u pogledu granične kontrole ne donosi ništa novo i da Slovenija njegove odredbe već primjenjuje. 

Načelno, Slovenija bi mogla za hrvatske državljane odrediti da u Sloveniju ulaze samo s putovnicom ako nisu iz malograničnog pojasa koji se od tog pravila mogu izuzeti bilateralnim sporazumom članice i nečlanice EU-a. No, kako prenosi STA, diplomati ocjenjuju da bi otkazivanje postojećeg sporazuma s Hrvatskom, po kojemu svi hrvatski državljani mogu ulaziti uz predočenje iskaznice, bilo vrlo osjetljivo.

Slovenija je najavljivala strože mjere na granici i u vezi s prijašnjim planovima o proširenju schengenske zone do jeseni iduće godine, ali je Europska komisija nedavno objavila da se uključenje novih članica u schengenski prostor odgađa zbog tehničkih razloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene