Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sisku uskoro postrojenje 'Claus'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Industrija nafte INA-e je priopćila kako će postrojenje za odsumporavanje tzv. Claus (klaus) - koje se gradi u sklopu projekta modernizacije Rafinerije u Sisku - biti pušteno u rad u kolovozu ove godine.

U povodu čestih prozivanja u posljednjih 10 dana zbog zagađivanja zraka u Sisku, INA u  priopćenju, uz ostalo, navodi kako je 'svjesna utjecaja koje njeno poslovanje ima na okoliš te ga sustavno prati i rješava svaki izvanredni događaj u radu rafinerijskih postrojenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba krivi Vladu za zagađenje zraka u Sisku Slika nije dostupna 'Krivac za zrak u Sisku nije samo INA'

Ističe da 'kontinuirano mjeri emisije iz (svojih) rafinerija, i na
njih može utjecati, dok za emisije drugih INA ne može odgovarati'. 

'Mjerne stanice u gradu Sisku registriraju i misije iz mnogih izvora, koji uključuju promet, kućna ložišta, industriju, ustanove i termoelektranu, a ne samo Rafineriju. Neovisno o tome, INA će pokušati definirati moguće uzroke za povišene razine onečišćenja, uzimajući u obzir rad svih potencijalnih izvora', navodi se u priopćenju.

Podsjeća kako je projekt modernizacije sisačke Rafinerije za
dugoročno rješavanje problema emisija koje nastaju tijekom prerade nafte, počeo 2004. g., a da je prioritet te modernizacije gradnja novog postrojenja za odsumporavanje tzv. Clausa. Njime bi se trajno otklonila emisija sumporovodika iz Rafinerije.

'Postrojenje Claus je u intenzivnoj izgradnji, u što su se neposredno mogli uvjeriti i predstavnici medija te lokalne zajednice, koji su prošlog tjedna bili u posjetu gradilištu', navodi INA te ističe kako će 'to postrojenje biti pušteno u rad u kolovozu ove godine'.

INA u priopćenju izražava i uvjerenje kako će 'već sredinom ove godine svi građani Siska osjetiti pozitivne učinke ulaganja u modernizaciju sisačke Rafinerije', dodavši da ne zna 'hoće li time biti riješeni problemi u Sisku, jer i drugi moraju provesti mjere kako bi smanjili svoje emisije u atmosferu.

Također INA navodi da njihovi 'napori u podizanju ekoloških standarda proizvodnje nisu završeni' i da će 'nastaviti s kontinuiranim ulaganjima u rafinerije, u skladu s najboljom praksom u naftnoj industriji'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene