Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grad Sisak tuži INA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Sisak pokrenuo je tužbeni postupak protiv odgovornih osoba u sustavu Ine d.d. Zagreb zbog onečišćenja okoliša, izvijestio je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić na današnjoj redovnoj sjednici Gradskog poglavarstva.

Istaknuo je da u rješavanju problema onečišćenja u Sisku očekuje ozbiljnije uključivanje Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. 

Pročitajte i ovo Borba Hrvatske protiv klimatskih promjena - 3 eu zadala nekoliko ciljeva Hrvatska na putu do klimatskih promjena: Doznajemo koji su nam aduti, a gdje kaskamo za svijetom Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Od njih Grad Sisak traži očitovanje o problemu onečišćenja u svom području.

Zbog neugodnih mirisa izazvanih ispuštanjem sumporovodika iz Rafinerije nafte te povećanih koncentracija benzena na mjernoj postaji kod Rafinerije i Termoelektrane u naselju Sisak Caprag, u Sisku je proteklih dana pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma.

Demokratski centar (DC) danas je na konferenciji za novinare u Sisku "zatražio ostavku dr. Savke Kučar Dragičević na funkciju direktorice državne Agencije za zaštitu okoliša zbog sukoba interesa budući da je ona supruga predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića". Glavni tajnik DC-a, Vladimir Novotny, izjavio je da se "od direktorice Savke Kučar Dragičević ne može očekivati objektivnost u radu zaštite okoliša zbog njezinih obiteljskih interesa i veza, jer je predsjednik Uprave Ine, tvrtke koja je najveći zagađivač u Sisku, njezin suprug Tomislav Dragičević". No, osim toga, počelo je i potpisivanje peticije protiv zagađenja, a u pripremi je i osnivanje nove ekološke udruge.

Najavljuju se i prosvjedi pred Rafinerijom, Termoelektranom i Herbosom, kao mogućim zagađivačima okoliša.

Te tvornice, naime, imaju vlastite spalionice otpada.

U Sisku je, prema podacima sisačke Gradske uprave, kakvoća zraka u 2006. godini bila III. kategorije s obzirom na ugljični dioksid i sumporovodik, a II. kategorije s obzirom na lebdeće čestice i benzen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene