Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

NAJMODERNIJA MARINA U HRVATSKOJ

Niče tehnološko čudo usred Rijeke, vrijednost projekta veća od milijardu kuna! "Zapošljava se hrvatska pamet koja ostaje u zemlji"

Aktualno Galerija Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 4 Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 4 Foto: DNEVNIK.hr Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 1 Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 3 Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 5 Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 2 Galerija 1/8 >>
Plovila budućnosti, zelene tehnologije, umjetna inteligencija. Sve te ideje razvijat će se u novom inovacijskom Maritimnom klasteru u Rijeci. U Marinu budućnosti mega jahte trebale bi uploviti već za pet godina.

Riječka marina budućnosti trebala bi izgledati spektakularno pokazuju projekcije. Umjetna inteligencija, podvodni dronovi, aplikacije, sve za potpuni doživljaj. Na više od 260 vezova uživat će nautičari kao nigdje u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

"Ono što želimo u Porto Barošu je dignuti ljestvicu u smislu digitalizacije i holističkog pristupa za postizanje vrhunske razine u svim aspektima, energije, digitalizacije, dekarbonizacije“, objasnio je direktor ulagačke Lürssen grupe Peter Lürssen.

Sve ideje ići će iz novog inovacijskog maritimnog klastera. Cilj je Kvarner pretvoriti u svjetsko središte za inovacije u pomorskoj industriji koja bi trebala biti što čišća i što zelenija. Njihova baza bit će na sveučilišnom kampusu u Rijeci. Građevinska dozvola je tu. Prve konkretne projekte očekuju za godinu dana.

Koncesija za Porto Baroš je trideset godina, a procijenjena ukupna vrijednost je milijardu i 165 milijuna kuna. Uz nove tehnologije, kaže ministar, vrijednost je nemjerljiva.

"Drago mi je da tvrtka ACI Gtone ide prije vremena, do kraja 2022. bi trebali dobiti lokacijsku dozvolu, rok im je bio do svibnja 2023. Nakon toga građevinska dozvola i početak gradnje“, zaključio je ministar Oleg Butković.

U najmoderniju marinu na Jadranu prve bi jahte trebale uploviti za pet godina.

Zapošljavamo našu, Hrvatsku pamet

Povodom pokretanja ovoga projekta, novinarka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s potpredsjednicom klastera Teutom Duletić od koje je doznala koliko novih radnih mjesta dočekuje Rijeku i Kvarner.

"To je platforma okupljanja industrije i znanstveno istraživačke zajednice. Radi se o novim tehnologijama i zelenoj tranziciji u maritimnoj industriji. Nisu dovoljni više samo inženjeri brodogradnje i strojarstva u modernim vremenima već puno drugih disciplina koje surađuju skupa i razvija pametne vještine, a pritom se zapošljava naša hrvatska pamet koja ustaje u zemlji“, kazala je.

Dodala je kako im se javlja puno pojedinaca i tvrtki te kako ima puno zanimljivih ideja.

"Jako puno malih i srednjih poduzeća odsvuda iz Hrvatske nam se javlja s potencijalnim razvojnim projektima i na njima već radimo. Klaster je tek formalni čin jer dosta projekata je već pokrenuto“, zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene