Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MILENIJSKI PROJEKT

Obnavljaju simbol grada, ali što dalje? "Plaća nam EU, valjda ćemo to iskoristiti"

Aktualno Galerija Obnova zadarske rive - 2 Obnova zadarske rive - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zadarske rive - 1 Obnova zadarske rive - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Bilaver Josip Bilaver Foto: DNEVNIK.hr Obnova zadarske rive - 3 Obnova zadarske rive - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Obnova zadarske rive - 4 Galerija 1/12 >>
Subota u Zadru u znaku buke bagera. Počela je obnova simbola toga grada - zadarske rive. Projekt je to vrijedan gotovo 70 milijuna kuna. No, građani i arhitekti se pitaju što dalje i kakve sadržaje mogu očekivati u srcu grada?

Snažni udari juga i višemetarski valovi 2018. su oštetili zadarsku rivu. Bio je to alarm. Znak da je rivi prijeko potrebna obnova. Tri godine poslije, na zadarsku žilu kucavicu, stigli su bageri. U more se postavljaju betonski blokovi. Rekonstruira se riva. Građani imaju jednu želju, da se sve sredi kako treba.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Premijer Andrej Plenković Uoči superizborne godine Plenković o borbi radnika u pravosuđu: ''Oni traže povišice od 400 eura. Odakle te pare?''

"Ja stojim tu na rivi, 51 godinu punu, i kad je ružno vrijeme, valovi to kvare, razbiju. Valjda su shvatili da to ne može tako, pa plaća nam Europska unija, valjda ćemo iskoristit to“, kazala je Barbara iz Zadra.

Za obnovu rive stiglo je gotovo 56 milijuna iz europske, a gotovo 10 milijuna iz državne blagajne. Radovi su podijeljeni u tri faze, većina toga trebala bi biti dovršena do sljedećeg ljeta. A obnova rive odgovor je i na klimatske promjene koje i Dalmaciji kucaju na vrata.

"Mi se nadamo da ćemo ovim projektom zaštititi destrukciju rive koja je bila vidljiva zadnjih nekoliko godina. Od razornog djelovanja prije svega juga, ali i maestrala“, ispričao je Josip Bilaver novinarki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić.

Projekt obuhvaća i dogradnju gata, ističe gradonačelnik Zadra Branko Dukić. "S obzirom da mi taj gat proširujemo za jedno petnaest metara, to uključuje jedno pristanište, koje će služiti našim lokalnim linijama“, dodaje.

Tvrdi, riva će i dalje pripadati šetačima. No, i gradonačelnik se slaže s većinom građana jer nedostaje dodatnih sadržaja. Poručuje, u skoroj budućnosti Grad će tražiti od arhitekata stručno mišljenje, ali i ideje. Jer novi kamen bez ljudi i bez duše, Zadrani ne žele.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene