Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVAPUT VIŠE ROĐENIH OD UMRLIH

Baby boom u malome mjestu kod Splita: Kako je Podstrana pretekla mnoge hrvatske gradove

Podstrana (Foto: Dnevnik.hr)
Podstrana (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sofija Preljvukić uživo iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Sofija Preljvukić uživo iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Načelnik općine Mladen Bartulović (Foto: Dnevnik.hr) Načelnik općine Mladen Bartulović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Podstrana (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Podstrana kod Splita ima sretnu statistiku. U malom mjestu na obali prošle je godine bilo dvostruko više rođenih nego umrlih, a takvim brojkama - mnogi gradovi nisu ni blizu. Reporterka Nove TV Sofija Preljvukić provjerila je što to Podstranu čini dobrim mjestom za život.

Obitelj Vlašić živi na plaži u Podstrani. U njih je puna kuća i djece i turista. Majka Ružica ima četvero djece. Najstariji već radi, najmlađi će tek u školu. Dok drugi gradovi u Hrvatskoj broje sve veći broj umrlih u odnosu na rođene, ovdje je prošle godine na 12 tisuća stanovnika bilo 116 rođenih beba, dakle dvostruko više od 58 umrlih. A trend se nastavlja. S trećim djetetom trudna je i predsjednica Turističke zajednice Podstrana.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) pala dva rusa Detalji uhićenja razbojnika koji su iz splitske zlatarnice odnijeli nakit vrijedan 2 milijuna kuna Pljačka zlatarnice u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 tjedan dana nakon pljačke Uhićeni pljačkaši splitske zlatarnice: Policija upala u apartman u Podstrani i privela trojicu Rusa, pronađeno i zlato

No, stanovnici ovdje ipak nisu na kolektivnom ljetovanju. Radi se, najčešće u turizmu. Više od 100 kuća ima bazene. Zadnjih godina napreduje maslinarstvo, ima dosta poljoprivrede. Građevinari su prepoznali teren, stanove kupuju i obitelji iz Splita, kvadrati su ovdje jeftiniji. I škola i vrtića ima. Ali mlađe generacije traže više kafića, institucija, manje gužve na magistrali, ne žele da mjesto zimi spava, ne žele ovisiti o Splitu. Iako bez sumnje vole svoje mjesto.

Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana, gostovao je u Dnevniku Nove TV. Kazao je kako građani dolaze u Podstranu živjeti jer žele biti okruženi zelenilom i mirom, a tu je i more. Spomenuo je kako Strožanac, dio Podstrane najbliži Splitu, u 100 do 200 metara ima Crkvu, školu, jaslice, more i plažu, što u Splitu ima jedino gradska četvrt Žnjan. Dogodio se građevinski boom, Podstrana doživljava svoj procvat, vrijednost nekretnina je također skočila.

Na godišnjoj razini općina Podstrana daje cijeli niz potpora na godišnjoj razini od 12 milijuna kuna. "Od djece s posebnim potrebama, za vrtiće, za prvo, drugo i treće dijete", rekao je Bartulović naglašavajući da je trenutno u fazi izradnja raznih sadržaja koji će biti aktualni i u zimskim mjesecima, a ne samo ljeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene