Prvi referendum, skupe li se potpisi za njega, mogla bi pokrenuti Inicijativa "Istina o Istanbulskoj". A drugi referendum mogao bi biti o izmjeni izbornog sustava. Njega želi Udruga "U ime obitelji".

Galerija


U Hrvatskoj se, uz sve druge probleme, radi na održavanju referenduma i to čak - dva. Prvi referendum, skupe li se potpisi za njega, mogla bi pokrenuti Inicijativa "Istina o Istanbulskoj". Ova će udruga idući mjesec krenuti u skupljanje potpisa da se pokrene zahtjev za odbacivanje Istanbulske konvencije. Na referendumu, ako ga bude, građani će dobiti sljedeće pitanje: "Jeste li za to da Republika Hrvatska odbaci Istanbulsku konvenciju?"

Vezani članci Prikupljanje potpisa za referendum (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Oni koji žele referendum morat će otkriti podrijetlo svake kune, inicijative užasnute Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ustavni sud odbacio zahtjeve inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Da bi došli do referenduma, morat će skupiti 10 posto potpisa ukupnog biračkog tijela. A drugi referendum mogao bi biti o izmjeni izbornog sustava. Njega želi Udruga "U ime obitelji", a potpise će skupljati u isto vrijeme kad i Inicijativa protiv Istanbulske.

Kristina Pavlović, građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj: "Saborski zastupnici koji su izabrani u Hrvaski sabor slušaju svoga šefa stranke, a ne slušaju hrvatski narod". Od 13. do 27. svibnja planiraju skupiti 400 tisuća potpisa. No i ako uspiju, samo na tome bi moglo i ostati, kaže nam ustavni stručnjak.

"Mislim da će Ustavni sud spriječiti taj referendum, uz tvrdnju da se radi o ovlastima koje su po našem Ustavu isključivo u nadležnosti Vlade, Sabora i predsjednika, s obzirom da je riječ o vanjskim poslovima", kazao je Đorđe Gardašević, profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta.

Ali tu nije kraj najavama referenduma. Istovremeno će se skupljati potpisi za još jedan - onaj o promjeni izbornog sustava. Iza njega stoji "U ime obitelji", ali kažu nam, i brojne druge udruge.


Inicijativa ''Narod odlučuje'', predstavila je prijedlog za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava. Žele da birači mogu glasovati koristeći 3 preferencijska glasa bez praga, odnosno - da kandidati stranaka ulaze u Sabor zbog potpore birača, a ne odlukom šefa određene stranke. Predlažu i da predstavnici nacionalnih manjina u Saboru, ne mogu glasovati o povjerenju Vladi, sastavljanju Vlade i proračunu. Potpise će prikupljati od 13. do 27. svibnja.
 

Najavljeno prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Najavljeno prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zvonimir Troskot, građanska inicijativa "Narod odlučuje": "Najvažnije pitanje koje smo mi procijenili jest izborni sustav. Dosta nam je zakona koji su u interesu političke kaste, a ne nas birača koji ih biramo, ali na kraju i financiramo".

Žele 3 preferencijalna glasa, nemogućnost predizborne koalicije i stop zapošljavanju po stranačkoj liniji. A najava potencijalnog drugog referenduma nije se svidjela inicijativi Istina o Istanbulskoj, iako su s "U ime obitelji" do sada usko surađivali.

"Mislimo da je sada goruće pitanje za Hrvatsku odbacivanje Istanbulske konvencije. Očekivati da će se uskoro dogoditi to da ćemo mi u većini imati ljude koji će odbaciti Istanbulsku konvenciju nije realno", kazala je Kristina Pavlović iz Inicijative Istina o Istanbulskoj. .

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponavlja da je Istanbulskoj cilj zaštita žena od nasilja. "I da svi oni koji su raspravu o ovoj temi nastojali voditi o nekim drugim svjetonazorskim pitanjima, shvate da je konvencija posvećena svojoj biti", kazao je Plenković.

Prikupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj Davora Bernardića, šefa SDP-a, ne brine. "Ne. Istanbulska je civilizacijski doseg, gdje se borimo protiv nasilja nad ženama." A predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak za obje inicijative ima poruku: "Postaju malo dosadni. Svaki drugi tjedan netko poziva na referendume, ajd' ljudi počnite radit'".

Uskoro počinju raditi na prikupljanju potpisa. Za nešto više od mjesec dana znat ćemo ide li Hrvatska na dva, jedan ili nijedan referendum.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr