Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gdje god se spominje ime generala Ante Gotovine - zanimanje javnosti raste. Pokazao je to i film 'U potrazi za olujom' sinoć premijerno prikazan na Zagrebdoxu. Karte su planule, a mladi američki redatelj Jack Baric publici je ponudio, solidan prikaz licemjernog stava UN-a i Europe, naspram velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH.


'Jako sam sretan što sam mogao prikazati film ovdje. Zagreb dox je bio divan prema meni. Ovo ću iskustvo pamtiti do kraja života', rekao je Jack Baric, redatelj filma. 'U potrazi za olujom' dokumentarni je film koji govori o Domovinskom ratu s naglaskom na ratnog heroja Antu Gotovinu. Nesposobnost Međunarodne zajednice, haški tribunal koji nije definirao žrtvu i agresora te general Ante Gotovina koji je u svemu tome žrtveno janje - glavne su teze filma.

Vezani članci Slika nije dostupna Ratni put generala Gotovine Slika nije dostupna Tko je Alphonse Orie, sudac koji će presuditi generalima

U filmu se pojavljuju mnogi sugovornici - od Gotovininih odvjetnika i prijatelja, pa sve do bivših hrvatskih dužnosnika i predstavnika haškog suda. Iako je najavljen veliki broj državnih dužnosnika, na premijeri se nitko nije pojavio.

'A što im treba Ante Gotovina? On je svoj posao obavio, a oni sjede u svojim foteljama', rekla je Ljilja Vokić. Jedino je zapažen dolazak Nevenke i Ankice Tuđman. 'Iz filma se vidi da je Gotovina heroj, a ne zločinac', rekla je Nevenka Tuđman. Kao što je i u filmu prikazano, za kraj Domovinskog rata, ključna je bila Amerika. Gotovo 20 godina poslije, Amerika piše našu povijest.