Uništena povijesna vrata u Poreču (Foto: Loris Peršurić/Facebook)
Uništena povijesna vrata u Poreču (Foto: Loris Peršurić/Facebook)

Neshvatljiv čin devastacije kulturnog dobra dogodio se u petak navečer na Trgu slobode u Poreču gdje je na vrata iz razdoblja historicizma postavljen bankomat čime su vrata znatno oštećena.


Istarska policija potvrdila je da je u petak navečer zaprimila dojavu o oštećenju vrata te kako se provode izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti.

Vezani članci Raznesen bankomat u Mihovljanu (Foto: Robert Anic/PIXSELL) - 2 Pod okriljem noći u Zagorju eksplozivom raznijeli bankomat Na porečkoj plaži pronađen mrtav psić u vreći za krumpire (Foto: Facebook/Dnevna dora Porečana/Dnevnik.hr) Brutalni slučajevi zlostavljanja: Psić s kamenom bačen u more, staford ostavljen da umre u šumi nakon borbe pasa

Iz Grada Poreča navode kako su vrata koja vode u zgradu gotovo simbol porečkog Trga slobode i pokazatelj visoke razine umjetničkog obrta tijekom austro-ugarskog razdoblja.

Svoje je ogorčenje tim činom izrazio porečki gradonačelnik Loris Peršurić rekavši da je takvo ponašanje neshvatljivo i bez poštovanja prema povijesti grada starog dvije tisuće godina.

"Boli me prije svega kao Porečana, a onda kao gradonačelnika. Toliki se ljudi iz dana u dan trude svojim radom, zalaganjem i djelima obogatiti i uljepšati ovaj grad, a netko sve zanemari i pokaže koliko ne voli Poreč i ono što Poreč ima", poručio je Peršurić. Dodao je da je taj događaj Grad prijavio policiji i konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture kako bi netko odgovarao za devastaciju.

"Za takve devastacije svi moramo imati nultu stopu tolerancije", zaključio je porečki gradonačelnik. (Hina)