Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U petak se odlučuje o pritvoru za Ademija i Norca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda za petak je zakazalo sjednicu na kojoj će raspravljati o prijedlogu tužiteljstva za pritvaranjem generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tijekom akcije "Medački džep" 1993.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo krajem prosinca podiglo je optužnicu protiv dvojice generala te je predložilo njihovo pritvaranje zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava u slučaju Ademi-Norac odgođena zbog bolesti suca Slika nije dostupna Branitelji Norca i Ademija: Nitko ne želi prebaciti krivnju

Poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća dobili su i branitelji
optuženih generala.

Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je sud jučer braniteljima uputio i optužnicu na koju imaju pravo prigovora.

Ademijev branitelj Čedo Prodanović kazao je da optužnicu još nije zaprimio te da ništa ne želi komentirati uoči sjednice
izvanraspravnog vijeća.

Norčev branitelj Željko Olujić također optužnicu još nije vidio, no kazao je da će se usprotiviti prijedlogu za pritvorom, a na upit kojim argumentima nije želio odgovoriti. 

- Sve ćete čuti u petak, kratko je rekao.

Postupak protiv Ademija i Norca Haški sud je prepustio hrvatskom pravosuđu u rujnu prošle godine. Od tada je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo hašku optužnicu prilagođavalo standardima hrvatskog pravosuđa.

Predmet je dodijeljen zagrebačkom županijskom sucu Marinu Mrčeli, a još se ne zna kada bi suđenje moglo početi.

Prema optužnici u akciji "Medački džep" pa do povlačenja HV-a s tog područja, odnosno od 9. do 17. rujna 1993. ubijeno je 30-ak civila i zarobljenika.

Ademija se tereti kao zapovjednika Zbornog područja Gospić, a Norca kao zapovjednika 9. gardijske motorizirane brigade, te zapovjednika Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe osnovane za potrebe akcije.

Obojica su se dragovoljno pojavili pred Haški sudom i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

Norac u zatvoru u Glini služi 12-godišnju kaznu zbog ratnog zločina protiv civila na gospićkom području 1991., dok je Ademi, po odluci Haškog suda, na privremenoj slobodi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene