Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IPSOS PULS

U ovom trenutku Kosor se 'dobro prodaje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz nas je još jedan mjesec recesije, masovnih otkaza i nelikvidnosti, ali i novog predsjednika u uredu. Redovito istraživanje agencije IPSOS PULS donosi zanimljive podatke.

Crne ekonomske brojke, čini se, nisu se odrazile na imidž vlade. Premijerka i Vlada se za sada, čini se, dobro prodaju pred građanima. Pokazuju da se trude, nešto planiraju, građani za sada to doniraju i ono što je njoj u ovom trenutku najvažnije je odobravaju li građani poteze Vlade. 54 posto ih odobrava, 32 posto ne odobrava, a 15 posto ne zna. Važno je spomenuti da premijerka Kosor razloge za vodstvo ima jer je uvjerila prije svega HDZ-ove birače i birače vladajuće koalicije da dobro radi posao. Bez obzira na sve to birači oporbe i dalje joj ne vjeruju. Ipak većina građana, 54 posto i dalje misli da zemlja ide u lošem smjeru, 31 posto da ide u dobrom smjeru, a ne zna njih 15 posto. To su podaci kojima premijerka može biti relativno zadovoljna s obzirom da je uvjerila svoje birače i vladajuće da radi neke stvari dobro.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Prvi puta Stjepan Mesić, bivši predsjednik više nije najpopularniji političar, što je logično jer je napustio ured. U veljači, mjesecu kada smo dobili novog predsjednika na Pantovčaku, Ivo Josipović sa 78 posto završio je mjesec potporom građana. Izuzetno velika potpora, Stjepan Mesić i dalje sa 77 posto. To je otprilike i rejting kojeg je on imao proteklih deset godina kao predsjednik. Jadranka Kosor već je drugi mjesec odmah iza bivšeg i sadašnjeg predsjednika. Šef oporbe je na 45-postotnoj popularnosti. Još su tu ostali lideri, lider narodnjaka i lider seljaka, Friščić i Čačić koji su daleko ispod njih. Čini mi se da Hrvati vole predsjednike.

Recesija nije pogodila HDZ. Iz mjeseca u mjesec, Jadranka Kosor se dokazivala, zapravo je učvršćivala svoju potporu među HDZ-ovim biračima, da ih uvjeri da su to oni i prema svemu sudeći, vratila je sve one HDZ-ovce koji su mjesecima bili neodlučni u svoje jato. Ili kada probamo gledati između HDZ-a i SDP-a, to su možda dva dobra proizvoda, ali u ovom trenutku se Jadranka Kosor 'dobro prodaje', stavila je možda mašnicu na HDZ, pa se zapravo primakla SDP-u. Sada je razmak tri posto bez dijaspore. Unutar statističke pogreške to je gotovo mrtva utrka između te dvije stranke. No, i ljevica i desnica najavile su gotovo izlazak u dva bloka, lijevi i desni blok. U ovome trenutku i tu se razlika smanjila, 42 posto lijevi bloka, a desni blok, skoro 38 posto, opet bez dijaspore. To je zapravo borba unutar statističke pogreške i svaki glas će biti presudan. Kada pogledamo redoslijed ostalih stranaka, HNS je i dalje treći sa 7,7 posto. Oko izbornog praga su seljaci i umirovljenici. HSP je na 3,4, a 2,8 posto ima HSLS. 4,9 posto je ostalih birača. I ono najvažnije, smanjuju se neodlučni koji su bili HDZ-ovci pa ih Jadranka Kosor polako vraća u svoje jato.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene