Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je školska godina za oko petsto tisuća učenika u Hrvatskoj, među kojima je i 39.365 onih koji su prvi puta sjeli u školske klupe.


Premda je ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano 1227 prvašića više u odnosu na predhodnu 2008/2009. školsku godinu, u osnovnim će školama ipak biti manje učenika nego lani. Naime, osmi razred završilo je 49.122 učenika što je oko 10.000 više nego što ih se upisalo u prvi, sudeći po privremenim podacima dosad dostavljenim Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) iz ureda državne uprave.

Vezani članci Slika nije dostupna Počela nova školska godina, vozači oprez Slika nije dostupna Za 560 tisuća učenika u ponedjeljak počinje škola

Uoči početka školske godine, koja će potrajati do 18. lipnja 2010., ministar Radovan Fuchs poželio je puno uspjeha u savladavanju gradiva, kako učenicima osnovnih, tako i srednjih škola.

Kupnje udžbenika oslobođeni učenici na području posebne državne skrbi

Međutim, i za osnovce i za srednjoškolce, odnosno za njihove roditelje, početak nove školske godine ovaj put je bio obilježen dodatnom brigom nakon odluke o ukidanju besplatnih udžbenika i sufinanciranja prijevoza. Kupnje udžbenika ipak će biti oslobođeni učenici na područjima od posebne državne skrbi budući da se Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom obvezala podijeliti udžbenike besplatno, a socijalno ugroženi također će ih dobiti besplatno, zahvaljujući i svojim lokalnim zajednicama.

Unatoč novim brigama roditelja oko toga kako će nabaviti sve školske knjige i potrebni pribor, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjeća da djecu u školi čekaju i mnoga lijepa iznenađenja, zanimljivosti o kojima će učiti te njihovi školski prijatelji i učitelji. Posebno je važno, kaže pravobraniteljica, da to znaju prvašići i zato moli sve učiteljice i učitelje da, zajedno s roditeljima, bakama i djedovima, pomognu da njihov prvi susret sa školom bude radostan i neopterećujući te da im prilagodba na školsko okružje protekne što mirnije i ugodnije.

>> Počinje škola: Klinci na leđima godišnje prenesu 2 tone!

Početak nove školske godine znači i povećan broj djece u prometu pa tako, već tradicionalno, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski autoklub, uoči početka školske godine apeliraju na sve sudionike u prometu, posebice na vozače, da povećaju oprez u prometu. Policija će u sklopu akcije "Djeca prijatelji u prometu", tijekom rujna pojačano nadzirati ceste, raskrižja, te mjeriti brzinu, a obići će i osnovne škole gdje će prvašićima održati edukativna predavanja o ponašanju u prometu i podijeliti im sigurnosne fluorescentne trake, kako bi ih vozači bolje uočavali u prometu. (Hina)