Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Teške torbe na nejakim leđima

Klinci na leđima godišnje prenesu 2 tone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole spremne, djeca vesela, roditelji iscrpljeni. Tako izgleda dan prije početka školske godine. I dok za mnoge potraga za udžbenicima još uvijek traje u sjeni je ostalo jedno pitanje: koliko je teška torba školarca?

Po tri knjige plus bilježnica iz samo jednog predmeta dovoljno govore o tome da školarcima zaista nije lako. A nije lako ni njihovim još nepotpuno razvijenim kralježnicama koje se doslovce savijaju pod teretom knjiga. Prosječan prvašić ima 20-ak kilograma i torba bi mu trebala težiti oko 2 kilograma, ali stvarnost je daleko od toga. Do četiri, a u najgorem slučaju i pet kilograma. To bi se moglo spriječiti uvođenjem blok satova nekih predmeta ili ormarićima u kojima bi djeca knjige mogla ostaviti u školi. Međutim, nitko ništa ne radi po tom pitanju. Težina prosječne torbe penje se od prvog prema osmom razredu, a najteža je u šestom i sedmom. Sve to ima i posljedice na zdravlje. 'Sama kralježnica zbog toga pati, pa i stopala koja su vrlo često spuštena, kad god idu kod ortopeda, đaci dobiju doznake za ortopedske uloške', kaže pedijatrica dr. Marija Čatipović.
Svjesna je toga i majka učenika Luke dok nam je pokazivala snimke kralježnice starijeg sina. 'Boljela su ga leđa, išli smo na snimanja, ispitivanja, pokušavali su otkriti od čega je. Poslali su ga na magnetsku rezonanciju i otkrili su da je to najvjerojatnije od teške torbe iskrivljen jedan dio kralježnice'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Školske knjige Kompleti udžbenika u antikvarijatima Slika nije dostupna Ušteda roditeljima U Zadru otvorena trgovina rabljenim udžbenicima

Godišnje na leđima prenesu dvije tone

I mlađeg Luku već bole leđa, a nije jedini. Sve je veći broj djece koja se loše drže, na kraju osnovne škole čak svaki drugi osmaš. U 11 i 12 godini 13 posto djece pati od strukturalne skolioze. Kada bi odrasli morali nositi 15 do 20 posto svoje težine na posao i s posla nosili bi od 10 do čak 20 kilograma svaki dan. Ako se računa da prosječna torba ima oko šest kilograma, klinci na svojim leđima prenesu više od dvije tone na godinu.

Kaos oko knjiga

No, problema, ali druge prirode, imaju i roditelji i nastavnici. Kaos oko knjiga nastavit će se cijelog rujna budući je ministarstvo preporučilo učiteljima da rade bez knjiga, jer ih naprosto nisu svi stigli nabaviti. Rok za nabavu knjiga je početak listopada. I dok će oni djecu morati nešto naučiti bez knjiga, i dalje traju međusobne optužbe i prebacivanje loptice odgovonosti za situaciju s udžbenicima koja je nastala. Za Dnevnik Nove TV progovorio je i autor projekta besplatnih udžbenika bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac. Tvrdi da je kaos nastao njegovim odlaskom. 'Dok sam je bio ministar pod nikakvu cijenu nisam pristao da se ukinu besplatni udžbenici. 'Nakon promjene zakona ipak se dogodio jedan nered u sustavu i čini se najbolje što se može', kaže Primorac.

Vozači, oprez!

No, bez obzira na sve to, od danas u prometu sudjeluje još 40 tisuća novih školaraca, prvašića, koji još ne znaju prometna pravila dovoljno dobro da bi se zaštitili sami. Za njih smo odgovorni svi mi, a na odgovornost pozivaju i prošlogodišnje brojke o 36 dječijih života izgubljenih u prometu. Od toga je njih osmero imalo šest i manje godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene