Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do općine Podturen

U Murskom Središću izvanredne mjere obrane od poplave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog povišenog vodostaja rijeke Mure, noćas u 3 sata na području Grada Murskog Središća proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Od voditelja smjene čakovečkog centra 112 Zorislava Habuša doznaje se da je jutros u 7 sati izmjeren vodstaj od 426 centimetra te da se očekuje i daljnji rast vodostaja, a vodeni val bi na vrhuncu mogao doseći 4,5 metra.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvijestili su da se izvanredne mjere obrane od poplave odnose na dio rijeke Mure od granice sa Slovenijom do općine Podturen. Ističu da je vodostaj Mure u Sloveniji kod Gornje Radgone zadnjih 22 sata u opadanju pa s obzirom na trenutnu situaciju ne očekuju značajnije probleme, jer su u međuvremenu izgrađeni novi nasipi gdje ih prije nije bilo, a postojeći su povišeni i ojačani. Podsjećaju da je najviši vodostaj Mure zabilježen 2005. kada je u Murskom Središću izmjereno 507 centimetara. Izvanredno stanje se, inače, proglašava na 460 centimetara.

Pročitajte i ovo Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci" Slika nije dostupna Vodeni val prolazi Hrvatskom Vodostaji rijeka i dalje rastu, ljudi rade i po 30 sati bez spavanja! Pogledajte gdje su kritične točke

>> U stanju pripravnosti: Stiže najveći vodostaj Mure u zadnjih 30 godina!

Iz županijskog centra 112 Čakovec građanima poručuju da je situacija pod kontrolom te da nema razloga za uzbunjivanje i paniku. Situacija na terenu se kontinuirano prati te za sada nema ugroze stanovništva kao ni materijalnih dobara, kažu u DUZS-u.

Zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji jučer je sazvan Stožer zaštite i spašavanja i Zapovjedništvom civilne zaštite Grada Murskog Središća. U njega su, osim pripadnika Civilne zaštite, uključeni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada te komunalni redari. Oni su jučer, iz prevencije izradili zečje nasipe u Murskom Središću i Hlapičini.

Po informacijama Centra za obranu od poplava Varaždin, i na uzvodnom području sliva rijeke Drave došlo je do porasta vodostaja, odnosno protoka na hidroelektranama u Austriji i Sloveniji, što će rezultirati i pojačanim protokom na hidroelektranama u Hrvatskoj. No, prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih izvanrednih događaja, ti protoci ne bi trebali izazvati mjere obrane od poplava, osim možda pripremnog stanja na dionici starog korita uz Hidroelektranu Varaždin. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene