Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijeka još prijeti

Šef Stožera o stanju u Murskom Središću nakon puknuća nasipa: "Grad još nije obranjen"

Aktualno Galerija Amela Čilić, novinarka Nove TV Amela Čilić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Rajko Bogdan, načelnik stožera civilne zaštite Murskog Središća Rajko Bogdan, načelnik stožera civilne zaštite Murskog Središća Foto: DNEVNIK.hr Rajko Bogdan i Amela Čilić Rajko Bogdan i Amela Čilić Foto: DNEVNIK.hr Mura oborila sve rekorde Mura oborila sve rekorde Foto: DNEVNIK.hr +4 Mura probila nasip u Sloveniji - 1 Galerija 1/9 >>
Mura je u Dolnjoj Bistrica u Sloveniji probila nasip i ugrožava desetke okolnih sela, a u pomoć je danas pristigao i hrvatski vojni helikopter. Jedino dobro u ovom zlu je to što je dio vode, koji je otekao ovim puknućem, smanjio pritisak Mure, pa je šteta koju bilježi sjever Hrvatske manja.

Mura je bila snažnija od nasipa te ga je probila u Dolnjoj Bistrici u Sloveniji. Sada ugrožava desetke okolnih sela, a slovenska vojska je pokušavala je umanjiti štetu spuštajući dvije tone teške betonske blokove na pukotinu, u čemu joj pomaže hrvatski vojni helikopter.

S druge strane granice, u Murskom Središću je izvanredno stanje. Poplavljeni su neki gospodarski objekti, podrumi i kuća. Vodostaj iznosi 535 centimetara, što je najviša razina ikada zabilježena.

Pročitajte i ovo Visok vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću - 5 novi podaci DHMZ objavio što će se događati s vodostajima: Ovakva je trenutna situacija

O puknuću dijela nasipa je s Rajkom Bogdanom, načelnikom Stožera civilne zaštite Murskog Središća, razgovarala reporterka Amela Čilić.

"Nismo ni znali da je nasip pukao, ali to je nama sigurno pomoglo jer je voda izašla iz korita i nije prošla ovom rutom"", rekao je Bogdan.

Pročitajte i ovo Helikopter Mi-171Sh Nakon snažnog nevremena Sloveniji dolazi pomoć iz Hrvatske: Poslan helikopter s osmero pripadnika ratnog zrakoplovstva

Čilić ga je pitala i postoji li opasnost za cestovni most iznad Mure koji služi kao prijelaz između Hrvatske i Slovenije.

"Ovaj most je star 55 godina i građen je da izdrži ovaj nalet. Mura nikada nije bila ovakva, ali je jutros bio statičar koji je procijenio da se promet može redovno odvijati", istaknuo je Bogdan te dodao da borba s rijekom još nije gotova.

"Pumpe su branile grad, ali grad još nije obranjen. Odrađeno je 40 posto posla, a sada ostaje još 60 posto posla dok voda ne počne padati i padne na razinu na kojoj je bila prije uključenja pumpi. Nakon toga možemo reći da smo obranili grad", dodao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene