Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginula dva pilota

Tragična nesreća helikoptera Kiowa: Ministar otkrio da je jedna obitelj tužila MORH

Što je uzrok pada našeg vojnog helikoptera? - 4
Što je uzrok pada našeg vojnog helikoptera? - 4 Foto: DNEVNIK.hr
U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske predstavljen je plan nabave za 2021. godinu, a uručeni su i ugovori o nabavi vojne opreme predstavnicima hrvatske obrambene industrije.

U Ministarstvu obrane RH potpisani su danas ugovori s domaćim vojnim proizvođačima. Obzirom na krizu bit će uloženo manje novca. Ovogodišnji Plan nabave sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna. ''Ovogodišnjim proračunom i nabavom nastavljamo jačati Hrvatsku vojsku. Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana'', rekao je ministar Mario Banožić.

“Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima”, rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa, te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

Ministar Banožić istaknuo je da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske.

“Ova 2021. godina je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini”, istaknuo je.

Na pitanje o istragama o zrakoplovnim nesrećama ministar Banožić je otkrio da se u slučaju Kiowa vodi sudski proces, jedna je obitelj tužila MORH. Nije želio o detaljima.

Podsjetimo, 27. siječnja prošlo je godinu dana od teške nesreće u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Još uvijek nije poznato zbog čega se u moru kod Zablaća srušio vojni helikopter i zašto su poginula dvojica vrsnih pilota. Istražuje se je li uzrok pada vojne letjelice tehnički kvar ili ljudska pogreška.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavljaju aktivnosti Helikopteri Kiowa Warrior ponovno lete, istraga o padu još nije gotova

Trebala je to biti vježba poput mnogih koje su prolazili. Let za pilote Tomislava Baturinu i Marina Klarina, posadu jednog od dva vojna helikoptera s kojim su letjeli u paru - bio je koban. Što je pošlo po zlu još se ne zna.

U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru ponavljaju da je istraga u završnoj fazi. Utvrdili su da je helikopter bio ispravan i održavan u skladu s pravilima. Iako smo ih je Dnevnik Nove TV to nekoliko puta tražio, baš nitko u sustavu o tome ne želi govoriti pred kamerom.

Ugovori s hrvatskim proizvođačima

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način doprinosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.

U ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore, obratio se Željko Pavlin predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d.o.o. istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrane. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene