Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poginuo u afganistanu

Komemoracija za poginulog vojnika, Krstičević kroz suze: ''Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske''

Tijelo poginulog vojnika dovezeno u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Tijelo poginulog vojnika dovezeno u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tijelo poginulog vojnika dovezeno u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Tijelo poginulog vojnika dovezeno u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Doček preminulog hrvatskog vojnika uz vojne počasti (Foto: MORH) Galerija 1/2 >>
Komemoracija za Josipa Briškog, vojnika poginulog u napadu na konvoj s hrvatskim vojnicima u Afganistanu, održana je u Ministarstvu obrane. Tijelo vojnika u petak ujutro stiglo je u Zagreb, a posljednji ispraćaj održat će se u subotu u 10 sati na groblju Markovo polje.

U Ministarstvu obrane održana je komemoracija za poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog. Komemoracija je počela u 11 sati, a na početku je hrvatsku himnu izvela klapa Hrvatske ratne mornarice. U čast Josipu Briškom održana je i minuta šutnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dirljivim se govorom oprostio od poginulog skupnika. Ministar je kroz suze rekao da će se poginulom vojniku odati posebna čast preimenovanjem Središta za međunarodne vojne operacije u ''Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški''. ''Josipe, hvala ti za vjernost svojoj domovini Hrvatskoj i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz vječne domovine koja je na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika. Tvoja obitelj, tvoj sin i supruga nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska. Neka ti je laka hrvatska zemlja''', rekao je ministar.

''Hrvatska tuguje za svojim sinom''

''Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske. Postavši pripadnikom Hrvatske vojske, nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. Zato mu hvala što je živio i radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Naši vojnici svjesni su složenosti svojih zadaća, da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko od naših domova. U tim teškim zadaćama naši vitezovi pokazuju svu svoju hrabrost i plemenitost'', kazao je Damir Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov uputio je posljednji pozdrav poginulom Josipu. ''Kad sam primio vijest o napadu u Kabulu i smrti našeg vojnika, osjetio sam strašan gubitak, prazninu, tugu koja će nas stalno pratiti. Njegov odlazak sve nas je duboko potresao, i vojsku i cijelu javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom'', rekao je Šundov. ''Bio je jedan od onih među nama koji su znali da moć čovjeka nije  u veličanju samoga sebe već u služenju domovini'', rekao je Šundov i poručio da će Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane osigurati svu potrebnu pomoć obitelji Briški.

Posljednji pozdrav Predsjednice

Posljednji pozdrav uputila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. ''Kad sam primila prve vijesti o teškom stradavanju vojnika u Kabulu, još uvijek sam vjerovala, nadala se i molila da će nas mimoići najteža vijest. Ubrzo je nadu zamijenila tuga'', rekla je predsjednica.

''Nisam imala privilegiju poznavati Josipa osobno, ali riječi svih onih koji su ga poznavali jasno govore što je svima značio i što je značio Hrvatskoj. Njegova služba potvrđuje njegovu odanost domovini, hrabrost i odvažnost, a i njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistan se uputio kako bi ljudima te namučene zemlje pružio nadu u bolju budućnost. Dragi pripadnici Hrvatske vojske, gubitak vašeg brata po oružju bolan je podsjetnik na veličinu vašeg poziva. Njegujte uspomenu na Josipa i odajte mu počast onako kako to vojnici čine'', kazala je u svom govoru.

''Svaka riječ koju izgovorim ne može ublažiti vašu tugu i bol. Jedino što mogu učiniti jest iskazati vam duboku sućuti zbog gubitka vašeg sina, supruga, oca i brata te zamoliti boga svemogućega da vam pruži utjehu, a Josipa primi u kraljevstvo nebesko'', rekla je predsjednica.

Jedan od ranjenih vojnika mora na operaciju

Tijelo vojnika iz Afganistana je transportirano američkim zrakoplovom u Hrvatsku, gdje je na zagrebačkom aerodromu organiziran svečani doček uz najviše vojne počasti. Dočeku je, uz obitelj vojnika, nazočio i državni i vojni vrh. Sprovod će se održati u subotu u 10 sati na groblju Markovo polje.

Nakon komemoracije general Boris Zdilar izvijestio je javnost o stanju dvojice vojnika ranjenih u napadu u kojem je poginuo Briški. Kazao je da je jedan vojnik, koji ima ozljede ruke, već spreman za povratak u Hrvatsku, no čeka se najpogodniji trenutak za transport. Drugi vojnik, koji je u napadu zaprimio tešku ozljedu bedrene kosti, mora na operaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene