Tijelo preminulog vojnika Josipa Briškog stiglo je u Zagreb. Na zagrebačkom aerodromu organiziran je doček, a Ministarstvu obrane u 11 sati održat će se komemoracija.

Galerija


Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog u petak ujutro zrakoplovom je transportirano iz Afganistana, a na zagrebačkom aerodromu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti. Ministar Damir Krstičević u četvrtak je najavio da bi sprovod trebao biti u subotu u 10 sati.

Na službenim stranicama Ministarstva obrane objavljena je snimka slijetanja aviona s tijelom poginulog vojnika na zagrebački aerodrom.

Dočeku za Josipa Briškog, uz obitelj, nazoče predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Na svečanom su dočeku i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije, priopćio je MORH.

U priopćenju Ministarstva stoji da je američki transportni zrakoplov C-17 u četvrtak u noćnim satima poletio iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije Resolute Support general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

Josip Briški smrtno je stradao u utorak od zadobivenih teških ozljeda tijekom samoubilačkog napada na konvoj s hrvatskim vojnicima u Afganistanu. Osim Briškog, u napadu su ranjena još dvojica hrvatskih vojnika. Jednom od njih slomljena je bedrena kost i nalazi se na liječenju u američkoj vojnoj bolnici u Kabulu. Drugi vojnik ima tešku ozljedu ruke.

Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

Preživjeli vojnici nisu u životnoj opasnosti i ministar je najavio da se njihov povratak u Hrvatsku očekuje u idućih tjedan ili deset dana.

U četvrtak su vojarne u Hrvatskoj i diljem svijeta, zajedno s Ministarstvom obrane, radni dan započele minutom šutnje u čast poginulom vojniku.